Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Din guide i märkningsdjungeln

Krav, Fairtrade och Ekologiskt. vad är det egentligen för skillnad?

Vad innebär ekologiskt?

Vad är ekologisk produktion? Ekologisk produktion strävar efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Stor biologisk mångfald och hög ambition när det gäller djurens välfärd är andra parametrar som spelar en viktig roll.

Den ekologiska produktionen utmärker sig på framför allt tre sätt:

  1. hur man hanterar skadegörare och ogräs
  2. hur man ger grödorna tillräckligt med näring
  3. att djuren har en viktig roll i produktionen.

Djurhållare med ekologisk produktion måste ha dokumenterad kunskap om djurskydd och djurhälsa. Den ekologiska djurhållningen strävar också efter att djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Till exempel får inte höns hållas i bur och grundregeln är att nötkreatur ska hållas lösgående. Även grisar och fjäderfä har rätt till utevistelse och grovfoder.

Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring åt åkermarken.

Mot skadegörare och ogräs använder odlare med ekologisk produktion i första hand olika förebyggande metoder, som att variera växtföljden och använda motståndskraftiga sorter. Kemiska bekämpningsmedel används inte i produktionen.

Läs även om KRAV

 

Källor: Wikipedia, Jordbruksverket, Livsmedelsverket.

Vad innebär Fairtrade?

För att få bära märkningen måste produkten uppfylla de internationella Fairtrade-kriterierna, som i första hand handlar om arbetsvillkor. Exempelvis ska lantarbetare ha rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen. Kriterierna grundar sig på Internationella arbetsorganisationen, ILO:s, åtta kärnkonventioner.

En stor del av de Fairtrade-märkta varorna är också ekologiska och i Sverige KRAV-märkta, men Fairtrade och Krav är i verkligheten oberoende av varandra.

Internationella organisationen

Kriterier och procedurer för märkning utarbetas av Fairtrade Labelling Organizations International (FLO), en paraplyorganisation med representanter för ett tjugotal märkningsinitiativ, såsom Fairtrade Sverige och Rättvis handel , samt representanter för producentnätverken i Afrika, Latinamerika och Asien. FLO bildades 1997 och har säte i Bonn. FLO-Cert uppger att cirka en miljon personer på något sätt arbetar med tillverkning av de varor som säljs under Fairtrade-märkning.

Sverige

I Sverige representeras FLO av aktiebolaget Fairtrade Sverige AB, som ägs av Landsorganisationen, Svenska kyrkan samt Föreningen för Fairtrade som har omkring 50 medlemsorganisationer, däribland studieförbund, biståndsorganisationer, kyrkor och konsumentföreningar.

Föreningen för Fairtrade är en ideell organisation, som har i uppdrag att bilda opinion och sprida information med syfte att öka konsumentens kännedom och kunskap om Fairtrade. Föreningen finansieras genom sina medlemsorganisationer samt medel från bland andra Styrelsen för internationellt utvecklingsarbete, Europeiska kommissionen och Konsumentverket.

Källor: Wikipedia, Fairtrade.se

Vad innebär KRAV?

KRAV-märket är en svensk märkning som visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, det kontrolleras minst en gång per år.

KRAV är ekologiskt, och mer därtill

– det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en bättrere arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO.

I jämförelse med EUs minimiregler för ekologisk produktion, den EU-ekologiska märkningen, eller EU-eko, så har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn.

KRAV-märket finns på mat från hela världen

– det räcker inte med var maten kommer ifrån, det handlar också om hur den är producerad. På så sätt kan du göra skillnad för djur, miljö och människa i både när och fjärran.

Källor: Wikipedia, KRAV