Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Klassiska kanelbullar och lyxiga cheesecakes

Fika är inte bara kaffe och kaka, det är också ett tillfälle att ta en paus tillsammans med familj, vänner och kollegor i en stressig vardag.

Fika. Stunden då idéer kläcks, hemligheter delas och allianser formas.
Få saker är så rotade i den svenska kulturen som fika! Sverige marknadsförs faktiskt med vår fikakultur utomlands.
Fikat är också något vi delar unga som gamla, vi fikar med släktingar, arbetskompisar och på möten. På arbetsplatsen och i hemmet.

Här nedan hittar du våra fikanyheter, två lyxiga obakade cheesecakes med handgjord finish som även passar en finare servering och klassiska enkla kanelbullar för alla tillfällen, gräddade i Sverige och bakade på svenskt mjöl.

Höstens goda nyheter!

Cheesecake choklad och salt kola 
En krämig obakad cheesecake med smak av choklad och salt kola. Kakan har en mjuk fyllning och smulig botten som ger den rätta cheesecake-konsistensen. Kolasåsen på toppen är swirlad för hand, för ett extra lyxigt intryck. Förskuren i 14 bitar, färdig att serveras som dessert eller bakverk. Levereras fryst. Du sätter enkelt din egen prägel genom att garnera den. Bakad i Sverige.
Artnr: 901137

Cheesecake äpple och kanel
En obakad cheesecake med smak av äpple och kanel. Cheesecaken är toppad med en härlig äppelsås som är swirlad för hand, vilket ger extra lyxigt intryck. Förskuren i 14 bitar, färdig att serveras som dessert eller bakverk. Levereras fryst. Du sätter enkelt din egen prägel genom att garnera den. Bakad i Sverige.
Artnr: 901136

Tips: Sätt enkelt din egen prägel på cheesecaken genom att garnera den. Till exempel genom att spritsa en härlig maräng och bränna av innan servering, addera frukt, bitar av kola, rostade kokosflakes som sprinklas över.
 
 

Kanelbulle 35g
Saftiga kanelbullar med en känsla av hembakat. Bullarna har en balanserad smak av kanel och kardemumma toppade med pärlsocker. Ett omtyckt bakverk att alltid ha hemma i frysen, redo att serveras direkt efter upptining eller värmas i ugn. Kanelbullarna är förpackade 20st per påse i 6 olika påsar, totalt 120 st bullar.

Våra kanelbullar är gräddade i hjärtat av vackra Höga Kusten och bakade med mjöl från svenska bönder. Anläggningen drivs med ett starkt hållbarhetstänk och bullarna gräddas med grön el. Detta gör naturligtvis bullarna lite extra goda.

Nyheter och annat sött för en härlig fikastund

Kanelbulle 35g

Sysco Essentials
Djupfryst
Art.nr. 901135
FRP
6x20x35 g

Alternativ till det klassiska kakfatet

Vi är nog alla bekanta med begreppet sju sorters kakor. En sed som blev känd i slutet av 1800-talet och som syftar på det minsta antalet kaksorter som skulle finnas på kakfatet. Idag är det inte mängden småkakor som är den stora utmaningen, utan de olika preferenserna hos fikadeltagarna.
Det är till exempel uppskattat med alternativ för dem som av olika anledningar inte äter klassiska bakverk. Ett tips är då att erbjuda till exempel nötter, ost och torkad frukt. Eller att göra dessa goda ostbollar med härliga julsmaker från pepparkaka och roquefort. Receptet är framtaget av Eva Vilhelmsson. 

Du behöver:
150g roquefort
100g färskost
1 citron
1 msk färsk timjan
2 msk honung
Svartpeppar nymald
20 st pepparkakor

Gör så här:
Smula roquefortosten och blanda med färskost.
Plocka timjan och riv citronskal.
Blanda timjan och citronskal med oströran och smaka av med honung och nymald svartpeppar.
Låt stå kallt en stund.
Krossa pepparkakor och rulla bollarna i detta.
Låt stå kallt till servering.

Receptet är beräknat på 10 portioner. 

Glöm inte kaffet

Vi svenskar är bland de största kaffedrickarna i världen tillsammans med våra grannar i öst, Finland. Men kikar vi internationellt är tekulturen mer utbredd. Te är faktiskt världens näst mest vanliga dryck. Ohotad etta? Vatten såklart. Du hittar ett par av våra kaffesorter nedan. Naturligtvis är de ekologiskt certifierade. 

Arabica är den vanligaste sorten i vårt svenska bryggkaffe och står också för en majoritet av världsproduktionen. Eftersom kaffe är en naturlig produkt tar bönorna smak av sin växtplats, jordmån, höjd över havet, mängden regn och sol. Rosteriet sätter sedan sin prägel på smaken med sina egna recept.

Kom ihåg att en kopp kaffe till största del består av vatten, så faktorer som hårt eller mjukt vatten och att välja rätt malningsgrad på kaffet till din bryggare spelar också in när du vill dricka en kopp riktigt gott kaffe.

Ekologiskt kaffe

. . . . . . . . . . . .

RECEPT PÅ
BRÖDPUDDING
Kan med fördel göras på vilket sött bröd som helst. Här har vi valt kanelbullar.Receptet räcker till 10 personer
. . . . . . . . . . . .

brodpudding.jpg

Ingredienser:
10 st kanelbullar 
1.25 dl grädde  
8.75 dl mjölk  
1.25 dl socker  
5 st ägg 
1 dl russin,  
1 dl torkade aprikoser  
1 dl nötter  
100 g mörk choklad 70 %  
2.5 krm kanel eller vanilj  

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.  
Placera bullarna i en ugnsform eller portionsform. (Dela eller behåll hela). 
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och socker. Smaksätt med kanel eller vanilj.  
Hacka frukt, choklad och nötter och strö över.
Täck med äggstanningen och se till att bullarna dränks ordentligt i vätskan.  
Baka av i ugnen ca 20-25 min  
Servera ljummen med vaniljglass samt harsyra 

. . . . . . . . . . . .

RECEPT PÅ LAKRITSKOLA
En lyxig kola med smak av lakrits och flingsalt 
. . . . . . . . . . . .

lakritskola.jpg


Ingredienser:

100 g smör
2 ½ del strösocker
1 ½ msk lakritspulver
3 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
½ dl glykos
½ tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt

Gör så här: 
Smält smör och strösocker i en kastrull. Koka ca 3-5 minuter till en gyllenbrun färg 
Tillsätt lakrits, grädde, farinsocker och glykos. Låt koka till en temperatur på 124 grader ca 20  minuter.  
Smeten ska klara kulprovet* 
Häll allt i en form 20 x 25 klädd i bakplåtspapper 
Låt svalna ca 15 minuter och strö sedan över flingsaltet.  
Låt stelna och skär sedan i bitar efter behag 

*Kulprovet 
Häll lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula är är smeten klar