Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Abbeys chokladkaka med choklad- och karamellsås

Receptkategori: Desserter
Det här receptet kommer från restaurangen St John Bread & Wine i London och heter som sin skapare, dessertkocken Abbey. Det är en mäktig och nästan överväldigande smakrik kaka som lämnar få oberörda. Servera gärna med crème fraiche för att balansera upp tyngden i kakan något.

(0 röster)
Abbeys chokladkaka med choklad- och karamellsås

Gör så här

Kakan Smält choklad och smör över vattenbad. Rör då och då. Ta av från värmen när det är helt sammansmält. Rör i sockret. Sikta mandelmjölet ner i en separat skål och blanda samman med kakaopulvret. Häll över blandningen i chokladen och rör ihop ordentligt. Blanda därefter i äggen och salten i smeten. Häll smeten i en kakform, cirka 25cm i diameter och 8cm djup, som först smörats och sedan pudrats med en blandning av socker och kakao. Baka på 160*C i 35 minuter. Kakan kommer att vara lite lös i mitten men den sätter sig av eftervärmen. Låt kakan svalna. Toppingen Häll sockret och några matskedar vatten i en tjockbottnad sauteuse och värm på medeltemperatur på spisen. Höj värmen när sockret är smält och låt det mörkna till en mörk karamell utan att röra i det. Häll i grädden, lite i taget, och sätt ner värmen till låg temperatur tills karamellen gått ihop helt. Ta av sauteusen från värmen helt och rör ner chokladen. Häll den smälta chokladkaramellen över kakan och låt den stelna.

Du behöver

1 stKakan:*
7,2 hgSmör osaltat 1 kg
8,8 hgGuanaja 70% Block*
1,1 kgVitt Strösocker FT rör*
4 hgMandelmjöl
2,5 hgKakao FT EKO 20-22%
20 stÄgg lösvikt M 53-63g KRAV
2 gFint salt med jod*
1 stTopping:*
6,2 hgVitt Strösocker FT rör*
7,5 hgKöksgrädde 30% UHT EKO*
6 hgGuanaja 70% Block*
2 gFint salt med jod*

Energifördelning

21.7%71.3%6.9%
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrat
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!

Näringsdeklaration

Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi669.98 kJ
Energi161.56 kcal
Fett14.84 g
varav
- mättat fett7.23 g
- enkelomättat fett0.73 g
- fleromättat fett0.28 g
Kolhydrat1.44 g
varav
- sockerarter0.49 g
Protein4.52 g
Salt0.07 g
Kalcium9.95 mg
Järn0.36 mg
Folsyra15.38 µg
Jod8.52 µg
Kalium25.27 mg
Magnesium2.08 mg
Natrium0.03 g
Fosfor34.91 mg
Riboflavin0.08 mg
Selen5.01 µg
Tiamin0.01 mg
Vitamin A 46.46 µg
Vitamin B120.4 µg
Vitamin B60.02 mg
Vitamin D0.27 µg
Vitamin E1.09 mg
Vitamin K4.73 µg
Zink0.24 mg
Fiber0.61 g