Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Svamp Grå Ostronskivling SE EKO

Färskvaror
    • Artikelnummer: 303052
    • Märke: ÖSTRAGÄRDE GÅRD
    • Leverantör: Östragärde Gård AB
    • Förpackning: 1xca1 kg, 1xca100 g
    • Lev.artnr: 28
Hållbara val
Märkningar
Näringsdeklaration
Råvaruguiden
Svamp Ostronskivling
En annorlunda svamp som saknar både rot och stam. Ostronskivling är uppbyggd i en tät klunga med flera hattar, ett 15-tal i varje. Den vilt växande svampen kallas för ostronmussling tack vare sin mussellika hatt. Ostronskivling odlas ofta i kommersiellt syfte och är en god matsvamp med mild smak. Svampen kan ätas hel och passar bra till grytor, såser och wokrätter. Odlas kommersiellt på platser som innehåller cellulosa till exempel sågspån eller halm och är näst efter champinjonen en av de mest odlade svamparna i världen. I Sverige växer svampen även vilt på lövträd, vanligast på poppel och bok i främst Götaland och Svealand. Där kan man hitta mogna svampar under sen höst och tidig vinter. Ostronskivling finns i flera olika färger.
Produktinformation
Länder

Sverige

Varugrupp

Svamp

Temperatur

0-4°C

Lagring

Förvaras svalt. Ostronskivling har en relativt god hållbarhet för att vara svamp. Om den förvaras på rätt sätt håller den upp till en vecka. Lagras i pappåse eller i en skål täckt med hushållspapper, undvik plast. Om svampen torkar så spricker hattarna men det gör inte smaken eller kvaliteten sämre. Går utmärkt att frysa eller torka.

Hanteringsråd

Använd hela svampen, både hatten och foten. Foten har en något hårdare konsistens och bör hackas lite finare. Vätskeavgången är mindre än andra svampar vilket innebär att det blir mer kvar i pannan. Svampen måste värmebehandlas innan servering.

Användningssområde

God att steka eller stuva och kan med fördel blandas upp med andra svampsorter. Svamp har ofta en så härlig naturlig smak och behöver inte överkryddas. Salt och peppar räcker långt men smaksättningar som lök, vitlök, persilja och rosmarin är också bra kompisar.

Allergener

Inga kända

Nördinfo

Ostronskivling odlas i växthus, i en varm och fuktig miljö. Det är en relativt komplicerad mikrobiologisk process som består av tre komponenter, halm, hö och vatten. Svampen växer fram ur halm – och höbalar och efter 2-3 veckor kan den skördas.

Rekommenderade produkter

Senaste nytt
Roupéz Profile AB
Roupéz Profile AB
Att göra ett gott första intryck är viktigt, det är vi nog många som tycker. Ibland är det dock inte så lätt att hinna med både design och beställningsjobb av profilkläder när vardagens olika uppgifter hopar sig.
Toppings & Våfflor
Toppings & Våfflor
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Måltidsforskaren Linda Berggren har just skrivit klart sin avhandling om hur den svenska skollunchen kan bli bättre.