Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Artikelnummer
723177

Peppar Arbol torkad

Färskvaror
Artikelinformation
  • Märke: MENIGO FOG
  • Kategori: Övriga grönsaker
  • Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
  • Förpackning: 1xca2 kg, 1xca100 g
  • Lev.artnr: MENY017
Beskrivning
Små frukter som är stark och används i starka såser. Är vackert röd när den är mogen. Släkt med cayennepeppar.
Beskrivning

Små frukter som är stark och används i starka såser.

Är vackert röd när den är mogen. Släkt med cayennepeppar.
Vissa produktgrupper är undantagna i lagstiftningen om ingredienstexter. Läs gärna mer om livsmedelslagstiftningen här
Råvaruguiden
Chili
När upptäcktsresande i Västindien först stötte på chilin trodde de att det var en pepparsort på grund av dess starka smak. Namnet har häng med sedan dess och används än idag. Styrkan på chilin mäts i Scoville och sträcker sig allt från den mildaste paprikan som börjar på 0 Scoville till den starkaste chilin som ligger på över 2 miljoner Scoville. Rent capsaicin som ger chilin dess styrka ligger på 16 miljoner scoville.
Produktinformation
Länder

Mexiko, Peru, Spanien, USA

Varugrupp

Kryddor

Temperatur

Torkad chili kan förvaras i rumstemperatur. Färsk förvaras svalt 6-10°C.

Lagring

Torkad chili kan förvaras i rumstemperatur. Färsk förvaras svalt gärna i plastpåse för att förhindra uttorkning.

Hanteringsråd

Finhacka, skiva eller använd hel med eller utan kärnor. Kärnorna och de vita mellanväggarna innehåller mer styrka och tas bort för en mildare smak. Tänk på att chilifrukter kan skilja mycket i styrka även inom samma sort. Ha därför som vana att smaka på chilin innan den åker ner i grytan. Tvätta händerna noga efter att du handskats med chili och undvik att gnugga dig i ögonen.

Användningssområde

Chilifrukter har ett brett användningsområde och i många fall är det hettan som styr vad som passar till vad. Chili passar generellt bra som smaksättning i såser och grytor eller som garnityr. Ett annat sätt att ta vara på chilifrukten är att pickla den. Smaken blir sötsyrlig och kan lätt piffa upp salsan eller guacamolen.

Allergener

Inga kända

Nördinfo

När chilifrukten torkas kan både styrka och smak förändras. Den torkade frukten utvecklar ofta en sötare och fruktigare ton och smaken kan ibland skilja sig så pass mycket att den torkade chilin fått ett annat namn än sin färska motsvarighet.