Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Artikelnummer
727232

Dill tråg

Färskvaror
Artikelinformation
  • Märke: MENIGO FOG
  • Kategori: Dill och persilja
  • Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
  • Förpackning: 1x250g
  • Nettovikt: 0.25 kg
  • Lev.artnr: MENY 0503
Beskrivning
Dill har blivit en symbol för svensk sommar och trivs riktigt bra i våra svalare breddgrader. En ört som passar utmärkt till fisk, skaldjur och kokt kött såväl som kalla och varma såser. Även stjälken har mycket smak och kan med fördel kokas med potatis.
Beskrivning

Dill har blivit en symbol för svensk sommar och trivs riktigt bra i våra svalare breddgrader.

En ört som passar utmärkt till fisk, skaldjur och kokt kött såväl som kalla och varma såser. Även stjälken har mycket smak och kan med fördel kokas med potatis.
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde (Livsmedelsverket)
Energi240.7 kJ
Energi57.5 kcal
Fett0.8 g
varav
- mättat fett0.1 g
- enkelomättat fett0.02 g
- fleromättat fett0.52 g
Kolhydrat7.4 g
Protein3.7 g
Salt0.07 g
Kalcium343 mg
Järn3.2 mg
Fiber2.8 g
Folsyra36 µg
Kalium750 mg
Magnesium44 mg
Natrium0.026 g
Niacin2.4 mg
Fosfor85 mg
Riboflavin0.43 mg
Selen0.5 µg
Tiamin0.19 mg
Vitamin A 375 µg
Vitamin B60.3 mg
Vitamin C70 mg
Vitamin E1.7 mg
Zink1.8 mg
Vissa produktgrupper är undantagna i lagstiftningen om ingredienstexter. Läs gärna mer om livsmedelslagstiftningen här
Råvaruguiden
Dill
En svensk favorit. Dillen har blivit en symbol för svensk sommar men egentligen har den sitt ursprung i främre Orienten. Trots det trivs den mycket bra i våra svalare breddgrader och kan odlas i hela landet. Vi är ett av de länder i världen som använder mest dill. Bladen passar utmärkt till fisk, skaldjur och kokt kött. Även stjälken har mycket smak och kan till exempel kokas med potatis. Dill smakar som bäst när plantorna har fått växa en bit.
Produktinformation
Länder

Italien, Sverige

Varugrupp

Kryddor

Temperatur

2-5°C

Lagring

Förvaras svalt men se till att det inte blir för kallt. Finbladiga örter är känsliga för kyla. Örter i ask bör ligga kvar i sin originalförpackning så länge som möjligt.

Hanteringsråd

Ska helst användas färsk då livslängden inte är så lång. Går bra att frysas i plastpåse. Vid förvaring i glas vill dill ha varmt vatten. Tillsätt örten precis före servering, smakämnen som sitter i örten kan minska vid långvarig upphettning.

Användningssområde

Dill smakar mest rå eller om man tillsätter den i slutet av matlagningen. Kryddan har ett brett användningsområde och det finns oändliga recept med dill i den svenska husmanskosten. Ett annorlunda alternativ är att göra en dillolja som är god att droppa över fisken. Dillen passar bra tillsammans med gräslök och citron som en smaksättare i kalla såser. Fisk, skaldjur och kalvkött är givna kompisar.

Allergener

Inga kända

Nördinfo

Det svenska namnet Dill tros komma från namnet "Dylle" som på fornnordiska eller anglosaxiska betyder vagga till sömns.

Tillgänglighet
  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December
  • God tillgång
  • Kan vara sämre tillgång bitvis
  • Dålig tillgång, räkna inte med den

Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad

Ingen cirkel: Går ej att få tag på