Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Apelsin choklad Navels/Valencia Klass 1

Färskvaror
    • Artikelnummer: 302637
    • Märke: MENIGO FOG
    • Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
    • Förpackning: 1x5,5kg, 1xca100 g
    • Lev.artnr: 302637
Beskrivning

Apelsin som finns i mycket begränsad upplaga och under en kort tid.

Den har fått sin namn på grund av sin söta smak och lite brunare skal. Mycket god i desserter.
Praktisk info
För frukt och grönsaker förändras ursprungsland efter säsong och leveranstillfälle. Logga in för att se aktuellt ursprung
Tillverkningsland

EU

Vissa produktgrupper är undantagna i lagstiftningen om ingredienstexter. Läs gärna mer om livsmedelslagstiftningen här
Råvaruguiden
Apelsin
Apelsiner skördas mogna. Namnet apelsin kommer från Tyskans Apfelsine som betyder kinesiskt äpple. Det råder ovisshet om apelsinens ursprung men det sägs att den härstammar från södra Kina. Idag odlas apelsiner världen över med stora producenter som Brasilien och USA. Under vinter - och vårsäsong importeras apelsiner vanligen från Spanien. Frukten finns året om och varierar i sort beroende på säsong. De största apelsinerna, så kallade jumbo kommer från den första blomningen och är oftast de mest saftiga. De som skördas först är Navelina, de stora saftiga apelsinerna som vi kan hitta runt jul. Även Salustiana finns under den här perioden, en apelsin rik på smak och perfekt för pressning eftersom den inte avger så mycket besk skalolja. Under vår och sommar är sorterna Lane Late, Navel Powell, Barberina och Valencia mogna för försäljning.
Produktinformation
Länder

Egypten, Marocko, Spanien, Sydafrika, Sydamerika

Varugrupp

Citrus

Temperatur

5-8°C

Lagring

Förvaras svalt.

Hanteringsråd

Låt frukten ligga i kylskåp för längre hållbarhet. Kan med fördel tas fram i rumstemperatur en stund innan användning för en sötare smak. Hanteras varsamt för att undvika tryckskador.

Användningssområde

Vid rätt säsong är apelsiner allra godast att äta som de är. Liksom andra citrusfrukter är nästan hela apelsinen användbar, både köttet, saften och skalet. Nog för att saften är en given juicedryck är den även tillsammans med skalet en god smaksättare i mat och desserter. Den vita hinnan på apelsinen innehåller mycket pektin, ett naturligt förtjockningsämne som är praktiskt vid kokning av sylter och marmelader. Apelsin passar till mycket men några smaker som är extra träffsäkra är fågelrätter, sötare rotfrukter, gräddiga desserter och choklad.

Allergener

En del personer är känsliga mot vissa typer av frukt och grönsaker. Apelsin tillhör en sådan katergori och det vanligaste symptomet är att man blir röd runt munnen. Det behöver dock inte vara av allergisk art och vad reaktionerna beror på är inte helt fastställt.

Nördinfo

Att apelsiner är en riktigt C-vitaminbomb är långväga känt. Men visste du att frukten varierar på C-vitamin beroende på hur länge den hänger kvar på trädet? Tidigt på säsongen är apelsinen syrlig men också mer C-vitaminrik. Sötman ökar ju längre frukten får hänga kvar men då minskar också C-vitamininnehållet. Ibland kan en syrlig apelsin alltså inte vara så dumt att äta.

Andra tittade på

Rekommenderade produkter

Senaste nytt
Menigo skopglass
Menigo skopglass
I gott sällskap #5
I gott sällskap #5
För dig inom restaurangbranschen
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Måltidsforskaren Linda Berggren har just skrivit klart sin avhandling om hur den svenska skollunchen kan bli bättre.