Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Artikelnummer
719827

Morot slantad

Färskvaror
Artikelinformation
Beskrivning

passar bra i grytor

Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde (DABAS)
Energi152 kJ
Energi36 kcal
Fett0.5 g
varav
- mättat fett0.1 g
- enkelomättat fett0 g
- fleromättat fett0 g
Kolhydrat6.6 g
varav
- sockerarter6.3 g
- stärkelse0 g
Protein0.7 g
Salt0.1 g
Biotin0 µg
Kalcium0 mg
Klorid0 mg
Krom0 µg
Koppar0 mg
Fluorid0 mg
Järn0 mg
Fiber0 g
Folsyra0 µg
Jod0 µg
Kalium0 mg
Magnesium0 mg
Mangan0 mg
Molybden0 µg
Natrium0 g
Niacin0 mg
Fosfor0 mg
Pantotensyra0 mg
Riboflavin0 mg
Selen0 µg
Tiamin0 mg
Vitamin A 0 µg
Vitamin B120 µg
Vitamin B60 mg
Vitamin C0 mg
Vitamin D0 µg
Vitamin E0 mg
Vitamin K0 µg
Zink0 mg
Ingredienser

Morot

Tillverkningsland

Sverige

Vissa produktgrupper är undantagna i lagstiftningen om ingredienstexter. Läs gärna mer om livsmedelslagstiftningen här
Råvaruguiden
Morot
Moroten är den mest kända av rotfrukterna och är mycket gammal som kulturväxt. Den härstammar troligen från Medelhavsländerna där den odlats sedan 1000-talet. Till Norden kom moroten först på 1700-talet. Det är främst sorten som avgör hur moroten smakar. Jaune de Doubs, som är en gammaldags gul sort från tidigt 1900-tal, är välsmakande med krispigt fruktkött och fräsch sötma. Sorten blir ganska stor när den är färdigutvecklad men kan med fördel skördas tidigare (juli/aug). Därefter är det vädret som påverkar. Helst ska det vara soligt och varmt i augusti, är det väldigt regnigt finns det risk för att de nyttigheter som finns i moroten används som skydd mot svampangrepp, och det gör också moroten lite bitter. Det finns tre huvudformer av morötter, cylindriska, koniska och runda.
Produktinformation
Temperatur

+2-6 grader C

Lagring

Svalt, vid förädling (skalad/riven) bör man konsumera råvaran inom 5-6 dagar.

Hanteringsråd

Vid förvaring av öppnad påse bör så mycket som möjligt av luften i påsen tryckas ut.

Allergener

Pollenallergiker (korsvisallergiker) kan reagera mot råa morötter.

Nördinfo

Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Myten om att morötter kan förbättra synen kommer troligtvis från det faktum att A-vitaminbrist kan påverka synen negativt. Ett intag av A-vitaminfyllda morötter kan då återställa synförmågan. Under andra världskriget spred brittiska flygvapnet ett rykte att den plötsliga ökningen i antalet nedskjutna tyska bombplan berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende. Detta rykte hade till syfte att dölja den riktiga orsaken.

Rekommenderade produkter

Andra tittade på