Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Artikelnummer754648

Svamp ostronskivling

Färskvaror
Artikelinformation
  • Märke: MENIGO FOG
  • Kategori: Ostronskivling
  • Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
  • Förpackning: 1x2 kg, 1xca100 g
  • Lev.artnr: MENY1442
Beskrivning
En svamp som saknar både rot och stam. Ostronskivling är uppbyggd i en tät klunga med flera hattar, ett 15-tal i varje. En god matsvamp med mild smak som passar bra till grytor, såser och wokrätter. Ostronskivling finns i flera olika färger.
Beskrivning

En svamp som saknar både rot och stam.

Ostronskivling är uppbyggd i en tät klunga med flera hattar, ett 15-tal i varje. En god matsvamp med mild smak som passar bra till grytor, såser och wokrätter. Ostronskivling finns i flera olika färger.
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi0 kJ
Energi0 kcal
Fett0 g
varav
- mättat fett0 g
- enkelomättat fett0 g
- fleromättat fett0 g
Kolhydrat0 g
varav
- sockerarter0 g
- stärkelse0 g
Protein0 g
Salt0 g
Vissa produktgrupper är undantagna i lagstiftningen om ingredienstexter. Läs gärna mer om livsmedelslagstiftningen här
Råvaruguiden
Svamp Ostronskivling
En annorlunda svamp som saknar både rot och stam. Ostronskivling är uppbyggd i en tät klunga med flera hattar, ett 15-tal i varje. Den vilt växande svampen kallas för ostronmussling tack vare sin mussellika hatt. Ostronskivling odlas ofta i kommersiellt syfte och är en god matsvamp med mild smak. Svampen kan ätas hel och passar bra till grytor, såser och wokrätter. Odlas kommersiellt på platser som innehåller cellulosa till exempel sågspån eller halm och är näst efter champinjonen en av de mest odlade svamparna i världen. I Sverige växer svampen även vilt på lövträd, vanligast på poppel och bok i främst Götaland och Svealand. Där kan man hitta mogna svampar under sen höst och tidig vinter. Ostronskivling finns i flera olika färger.
Produktinformation
Länder

Sverige

Varugrupp

Svamp

Temperatur

0-4°C

Lagring

Förvaras svalt. Ostronskivling har en relativt god hållbarhet för att vara svamp. Om den förvaras på rätt sätt håller den upp till en vecka. Lagras i pappåse eller i en skål täckt med hushållspapper, undvik plast. Om svampen torkar så spricker hattarna men det gör inte smaken eller kvaliteten sämre. Går utmärkt att frysa eller torka.

Hanteringsråd

Använd hela svampen, både hatten och foten. Foten har en något hårdare konsistens och bör hackas lite finare. Vätskeavgången är mindre än andra svampar vilket innebär att det blir mer kvar i pannan. Svampen måste värmebehandlas innan servering.

Användningssområde

God att steka eller stuva och kan med fördel blandas upp med andra svampsorter. Svamp har ofta en så härlig naturlig smak och behöver inte överkryddas. Salt och peppar räcker långt men smaksättningar som lök, vitlök, persilja och rosmarin är också bra kompisar.

Allergener

Inga kända

Nördinfo

Ostronskivling odlas i växthus, i en varm och fuktig miljö. Det är en relativt komplicerad mikrobiologisk process som består av tre komponenter, halm, hö och vatten. Svampen växer fram ur halm – och höbalar och efter 2-3 veckor kan den skördas.

Rekommenderade produkter

Andra tittade på

Andra köpte också