Persika/nektarin

Persikan har funnits i människans närhet under så lång tid att dess ursprung är oklart, men möjligen finns dess rötter i Kina där den odlats i mer än 4000 år. Därefter spreds den västerut, till främre Orienten, och den började odlas i Persien kring 200 f.Kr. Namnet kommer av att européerna tidigt trodde att persikan hade sitt ursprung just i Persien.
Är ett träd inom plommonsläktet, familjen rosväxter. Frukten är en stenfrukt.
En framodlad variant av persika är nektarin (tidig romersk beteckning var malum persicum = ʺpersiskt äppleʺ; dagens artnamn prunus persica är latin för ʺpersiskt plommonʺ), och förmodligen var det så grekerna lärde känna växten.
Produktinformation
Temperatur+2-4 grader C
LagringFörvaras bäst i kyla som mogen frukt.
HanteringsrådVarsamt som man ska vara med all frukt.
AllergenerBjörkpollen-korsallergi. Omkring hälften av de som har björkpollenallergi reagerar också på någon frukt, nöt eller grönsak.
NördinfoInte förrän i början av 1500-talet hade ryktet om persikans utsökta smak nått Sverige.