Rättika

En krispig gigant. Rättikan är släkt med rädisan och de påminner om varandra både i smak och konsistens. Däremot är storleken inte jämförbar då rättikan är en av våra största rotsaker, upp till 50 cm lång. Den har en pepprig ton och finns i flera olika färger och former. Rättika innehåller senapsolja, som ger den karaktäristiska starka smaken. Finns att få tag på året om, både som svensk och importerad. En omtyckt rotfrukt som uppskattas tack vare sin härliga krispighet.
Produktinformation
Temperatur 2-4°C
LagringFörvaras kallt.
HanteringsrådÄr inte lika känslig som sin släkting rädisan och har lättare att behålla sin vätska. Den mjuknar dock med tiden och bör förvaras svalt.
AllergenerSenap klassas som en allergen produkt. Till samma familj hör också rättika, rädisa, pepparrot, broccoli, brysselkål, kålrabbi, blomkål och vattenkrasse. Proteinerna inom den här familjen är snarlika och därför kan man reagera mot flera arter.
NördinfoI Japan kallas rättika för Daikon som betyder stor rot.