Rädisor

Rödvita små rotfrukter som lyser upp de flesta maträtter och ger ett extra sting. Rädisor är omtyckta primörer som dyker upp tidigt på säsongen och har blivit lite av en symbol för våren. Smakrikast att äta råa men även goda lättkokta med en klick smör. Rädisan är släkt med rättikan och finns i flera olika färger, former och smaker. Den karakteristiska starka smaken kommer från senapsoljan som också återfinns i rättika och pepparrot. Senapsolja är bra för matsmältningen och har även antibakteriella egenskaper.
Produktinformation
Temperatur 2-4°C
LagringFörvaras kallt, helst i plast.
HanteringsrådTa bort den gröna blasten så håller sig rädisorna längre. Nyp av roten och skölj före användning. Om rädisorna börjar mjukna, lägg dem i en skål med iskallt vatten ett par timmar så får de tillbaka sin spänst.
AllergenerSenap klassas som en allergen produkt. Till samma familj hör också rättika, rädisa, pepparrot, broccoli, brysselkål, kålrabbi, blomkål och vattenkrasse. Proteinerna inom den här familjen är snarlika och därför kan man reagera mot flera arter.
NördinfoRädisor är lätt att odla själv och fröna kan sättas tidigt på våren. Efter varje skörd kan du plantera nya fröer ungefär var tredje vecka och därmed ha färska rädisor hela sommaren.