Pepparrot

En pepprig smaksättare. Pepparrot är en rotfrukt men används som krydda. Precis som rädisan och rättikan, innehåller pepparrot senapsolja som bidrar till den starka smaken. Kryddan är vanligt återkommande i den svenska husmanskostens, både till kött, fisk och såser. Roten växer som en lång rotstock med flera smalare sidorötter. Rotstocken är den man använder som pepparrot.
Produktinformation
Temperatur 2-4°C
LagringFörvaras i plast, kyld
HanteringsrådOm pepparroten blir grön kan den ha utsatts för solljus med går lika bra att använda ändå. Funkar även att frysa men ska då rivas först.
AllergenerSenap klassas som en allergen produkt. Till samma familj hör också rättika, rädisa, pepparrot, broccoli, brysselkål, kålrabbi, blomkål och vattenkrasse. Proteinerna inom den här familjen är snarlika och därför kan man reagera mot flera arter.
NördinfoUrsprunget är inte fastställt med det sägs att pepparroten härstammar från Ryssland och kom till Sverige på 1300-talet. Till en början användes den i medicinskt syfte för att läka sår, lindra feber och värk.