Morot

Moroten är den mest kända av rotfrukterna och är mycket gammal som kulturväxt. Den härstammar troligen från Medelhavsländerna där den odlats sedan 1000-talet. Till Norden kom moroten först på 1700-talet. Det är främst sorten som avgör hur moroten smakar. Jaune de Doubs, som är en gammaldags gul sort från tidigt 1900-tal, är välsmakande med krispigt fruktkött och fräsch sötma. Sorten blir ganska stor när den är färdigutvecklad men kan med fördel skördas tidigare (juli/aug). Därefter är det vädret som påverkar. Helst ska det vara soligt och varmt i augusti, är det väldigt regnigt finns det risk för att de nyttigheter som finns i moroten används som skydd mot svampangrepp, och det gör också moroten lite bitter.
Det finns tre huvudformer av morötter, cylindriska, koniska och runda.
Produktinformation
Temperatur+2-6 grader C
LagringSvalt, vid förädling (skalad/riven) bör man konsumera råvaran inom 5-6 dagar.
HanteringsrådVid förvaring av öppnad påse bör så mycket som möjligt av luften i påsen tryckas ut.
AllergenerPollenallergiker (korsvisallergiker) kan reagera mot råa morötter.
NördinfoMorötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Myten om att morötter kan förbättra synen kommer troligtvis från det faktum att A-vitaminbrist kan påverka synen negativt. Ett intag av A-vitaminfyllda morötter kan då återställa synförmågan. Under andra världskriget spred brittiska flygvapnet ett rykte att den plötsliga ökningen i antalet nedskjutna tyska bombplan berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende. Detta rykte hade till syfte att dölja den riktiga orsaken.