Aubergine

Kallas också för äggplanta och finns i flera färger och former. Den mest använda sorten har en mörklila färg med avlång och något rundad form nertill. Skalet är blankt och köttet svampigt men får en helt annan textur vid tillagning. Därför bör aubergine ätas tillagad. Den milda smaken och krämiga konsistensen gör att den passar utmärkt till grytor, gratänger och kalla röror. Är släkt med både potatis och tomat i familjen potatisväxter och härstammar från Sydostasien och södra Indien. Aubergine är en viktig ingrediens i flera av världens kök, som huvudråvara i grekernas nationalrätt moussaka, i mellanösterns baba ganoush eller som bas i italienska melanzane.
Produktinformation
Temperatur8-12°C
LagringFörvaras i kyl, i plastpåse. Känsliga för kyla så bör ej förvaras under 7°C.
HanteringsrådKänslig för uttorkning och kylskador. Äts med eller utan skal. På en delad aubergine har fruktköttet en tendens att oxidera och börja snabbt mörkna.
AllergenerInga kända.
NördinfoSkalet på auberginen innehåller många nyttigheter bland annat fibrer som är bra för tarmarna och antioxidanter som skyddar cellerna.