Peppar Guajillos torkad

En mild, torkad chili med smak av grönt te och torkade bär. Som färsk kallas den för Mirasol Chili. Guajillo har ett tjockt och läderartat skal som med fördel kan blötläggas en stund innan användning eller koka med i grytan en stund extra. Ligger på 2000 – 5000 scovillegrader på scovilleskalan. Passar utmärkt till chiligrytan.
Produktinformation
VarugruppKryddor
TemperaturRumstemperatur
LagringBör förvaras svalt med inte för kallt. Torkar lätt och kan gärna ligga i en luftig plastpåse. Torkad chili behåller sin styrka men får en sötare smak.
HanteringsrådFinhacka, skiva eller använd hel med eller utan kärnor. Kärnorna och de vita mellanväggarna innehåller mer styrka och bör tas bort för en mildare smak. Tvätta händerna noga efter att du handskats med chili och undvik att gnugga dig i ögonen.
AnvändningssområdeEn god smaksättare till långkoket. Ger en sötstark ton till marinader och såser som passar perfekt till barbecuen.
NördinfoTRP-receptorer är något som ansvarar för kroppens känsel. Det sitter i nervcellerna och skickar information till hjärnan om bland annat värme, kyla och smärta. Det reagerar även på styrkan i chilifrukter, så kallade capsaicin. Det gör att känslan blir brännande och het. Det är alltså inte en styrka som fräter i munnen utan en styrka som upplevs. På latin heter släktet Capasicum och kommer från grekiskan kapto vilket betyder ”den biter”.