Peppar chipotle torkad

En torkad och rökt chili, vanligtvis en jalapeño. En chipotle har inte bara en styrka utan får också en karaktäristisk rökig och fyllig smak som gör att den passar bra i grytor och såser. Används mycket i det mexikanska köket. En mild smaksättare som ligger på 2500 – 5000 scovillegrader. Styrkan mäts i en enhet som kallas scovilleskalan. Där paprika och chilipeppar kan hamna på mellan allt från 0–16 000 000 scovillegrader.
Produktinformation
VarugruppKryddor
TemperaturRumstemperatur
LagringEn torkad chili har lång hållbarhet, flera månader vid rätt förvaring. Efter en lång tid kan chilin tappa sin smak något och bli hårdare i konsistensen men går lika bra att använda ändå.
HanteringsrådFinhacka, skiva eller använd hel med eller utan kärnor. Kärnorna och de vita mellanväggarna innehåller mer styrka och bör tas bort för en mildare smak. Tvätta händerna noga efter att du handskats med chili och undvik att gnugga dig i ögonen.
AnvändningssområdePassar bra till fetare kött och fisk som fläsk och lax. Kan även med fördel mixas till en pasta, en bra smaksättare i marinader och såser. Gör en riktigt mustig chiligryta eller toppa med en chipotle glaze på hamburgaren.
NördinfoTRP-receptorer är något som ansvarar för kroppens känsel. Det sitter i nervcellerna och skickar information till hjärnan om bland annat värme, kyla och smärta. Det reagerar även på styrkan i chilifrukter, så kallade capsaicin. Det gör att känslan blir brännande och het. Det är alltså inte en styrka som fräter i munnen utan en styrka som upplevs. På latin heter släktet Capasicum och kommer från grekiskan kapto vilket betyder ”den biter”.