Peppar Poblano

En omtyckt mexikansk chilifrukt. Poblano kommer från delstaten Puebla i Mexiko och har formen av en mörkgrön paprika. Vid mognad får chilin en mörkröd färg och en något sötare smak. Smakerna har en tendens att blomma ut ännu mer vid tillagning och Poblano passar därför utmärkt att rosta eller steka. En klassiker till den mexikanska rätten ”chilli de renellos”, som betyder fylld paprika. Poblano är en mild chilifrukt som ligger på 1000–1500 scovillegrader. Styrkan mäts i en enhet som kallas scovilleskalan. Där paprika och chilipeppar kan hamna på mellan allt från 0–16 000 000 scovillegrader.
Produktinformation
LänderMexiko, USA
VarugruppKryddor
Temperatur6-10°C
LagringBör förvaras svalt med inte för kallt. Torkar lätt och kan gärna ligga i en luftig plastpåse. Torkad chili behåller sin styrka men får en sötare smak.
HanteringsrådFinhacka, skiva eller använd hel med eller utan kärnor. Kärnorna och de vita mellanväggarna innehåller mer styrka och bör tas bort för en mildare smak. Tvätta händerna noga efter att du handskats med chili och undvik att gnugga dig i ögonen.
AnvändningssområdeEn mild chili som kan stekas eller rosta hel, tänk en paprika med lite sting. Även god att mixa till en kryddig pasta och ha i såser och marinader.
AllergenerInga kända
NördinfoTRP-receptorer är något som ansvarar för kroppens känsel. Det sitter i nervcellerna och skickar information till hjärnan om bland annat värme, kyla och smärta. Det reagerar även på styrkan i chilifrukter, så kallade capsaicin. Det gör att känslan blir brännande och het. Det är alltså inte en styrka som fräter i munnen utan en styrka som upplevs. På latin heter släktet Capasicum och kommer från grekiskan kapto vilket betyder ”den biter”.