Spansk peppar

Spanskpeppar är en art inom familjen potatisväxter och kallas ibland för Dutch chile.
Arten bildar låga buskväxande ett-tvååriga örter. Frukterna används som kryddörter och uppvisar en stor variation i smakrikedom, allt från milda paprikor till "heta" varianter som cayennepeppar och jalapeño. En del frukter inlagda saluförs som peperoni eller feferoni.
Vi har Christoffer Columbus att tacka för chilin eftersom han på slutet av 1400-talet förde med sig chilipeppar till Europa i tron att det var peppar (och som följd av detta har chilin sedan dess felaktigt blivit benämnd peppar). I århundraden har chilin sedan spridit sig som en löpeld och satt glöd och hetta i de indiska, afrikanska och asiatiska köken.
Generellt kan man säga att de mildare och sötare arterna, som paprika och spansk peppar, används och odlas i Europa, medan de hetare, som Habanero och Piri Piri, hittas i Sydamerika, Asien och Afrika.
Det mesta av chilin plockas för hand. För att få en slutprodukt med hög kvalitet är det viktigt att den torkas snabbt och effektivt. Efter torkningen plockas ibland skaften av och man sorterar bort frukter som är angripna av insekter. Efter sorteringen krossas eller mals chilin, varefter den värmebehandlas.
Viktiga kvalitetsparametrar är fukthalt, färg, smak och styrkan i hettan.