Pärllök

Pärllök är plattrunda, små lökar som förekommer i tre olika varianter. Dels en småvuxen art av matlök, dels den i medelhavsområdet vildväxande arten allium ampeloprasum, dels en vit småvuxen variant av purjolök (allum porrum). Den sist nämnda är den vi brukar hitta i butikerna.
Allum porrum-varianten är rund och något platt i formen, samt varierar i storlek från liten till medelstor. Den odlas mycket i Italien och används i industrin för inläggningar. Pärllök är sällsynt i Sverige och det är svårt att få tag på sättlökar.
Pärllök blir uppemot meterhög med platta, vikta blad och klotrunda blomställningar.
Produktinformation
Temperatur+2-4 grader C
LagringFörvaras kallt och torrt.
HanteringsrådFör att undvika tårar när man skär löken låt den skalade löken ligga i kallt vatten i 15 minuter.
NördinfoI handeln används ordet pärllök ofta för alla typer av små lökar. Egentligen är pärllök en grupp av löksorter som är nära släkt med purjolök, då de utveklats ur samma vilda förfader. Växten odlas främst för de många små centimeterstora sidolökar som bildas kring huvudlöken. Dessa används oftast skalade men hela i grytor, inläggningar eller stekta.