Savoykål

Savojkålen, som ibland kallas kruskål eller virsingkål, har fått sitt namn från Savoyen som är en provins i sydöstra Frankrike där den odlats sedan länge. Kål innehåller mycket fibrer som är viktiga för mag- och tarmfunktioner. Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.
Savojkålen har vackra, löst knutna huvuden och mörkt gröna, krusiga blad med en mild smak.
Produktinformation
Temperatur+5 grader C
LagringHar dålig hållbarhet efter skörd och bör konsumeras nyskördad.
HanteringsrådSkala av blad för blad försiktigt och skär bort stocken.
NördinfoI kål finns svavelhaltiga ämnen, så kallade glukosinolater, som gör nytta i kroppen. Dessa tillverkas av växten för att de skall kunna skydda sig mot insekter, svampar och annat som kan skada den. När vi tuggar den så bryts glukosinolaterna ned till antioxidanterna isotiocyanter och indoler som är kända för sin cancerhämmande och avgiftande effekt.