Grapefrukt

I mitten av 1700-talet dök den upp runt Karibiska havet. Florida blev centrum för odling och förädling, därifrån kom de första plantorna till Europa på 1910- talet. Numera odlas grapefrukt över så gott som hela världen i subtropiska och tropiska områden.
Namnet grapefrukt finns dokumenterat från Jamaica 1814 och anses komma av att frukterna växer i klasar. Tidigare innehöll frukterna en mängd kärnor, men genom förädling har man fått fram sorter som är nästan kärnfria.
Grapefrukten är mycket C-vitaminrik. Eftersom frukterna innehåller små mängder kinin får de en något bitter smak. Grapefrukten har ett osäkert ursprung. Den är ingen vild art, utan troligen en hybrid mellan apelsin och pomelo. Det finns tre sorters grapefrukt: blond, blod och rosé. De blonda sorterna är vanligtvis något beskare i smaken och tål kyla lite bättre. Frukterna är känsliga för virus och skadedjur och besprutas mycket.
Produktinformation
Temperatur+10-15 grader C
LagringHållbarhet: 2-6 veckor. I rumstemperatur 1-2 veckor.
AllergenerÖverkänslighet mot citrusfrukter ger oftast lindriga symtom. Hos barn är det vanligast med hudbesvär. Andra symtom är att det kliar och svider i eller runt munnen. Den som har eksem kan också få förvärrade problem vid direktkontakt med dessa ämnen. Svåra reaktioner är väldigt ovanliga. Är man överkänslig mot citrus är behandlingen helt enkelt att undvika frukten.
NördinfoCitrusfrukter i asiatiska butiker har ofta mycket kärnor.