Tranbär

Färska tranbär påminner om lingon i smaken. Bäret är större än lingonet och växer på vitmossemark som myrar och kärr. Kallas ibland för myrbär och tillhör familjen ljungväxter. Tranbär mognar på hösten och är rika på C-vitamin och antioxidanter. Skördas ofta efter att första frosten varit framme och bitit bären, då är de som mest smakrika.
Produktinformation
LänderSverige
VarugruppBär
Temperatur4-6°C
LagringFörvaras svalt och luftigt förpackade.
HanteringsrådTranbär har en god hållbarhet, tack vare det rika innehållet av bensoesyra som även återfinns i lingon, rönnbär och hjortron. Syran har en konserverande effekt.
AnvändningssområdeBären har ett brett användningsområde och förutom att göra det klassiska som gelé och sylt är de även goda att torka och ha müsli, gröt eller bröd. Passar bra till viltkött och som smaksättning i grytor och såser.
AllergenerEn del personer kan reagera på bensoesyra och salicylsyra som finns naturligt i vissa växter och högre halter i lingon, hjortron och tranbär. Reaktionen kan vara nässelfeber och utslag, stickningar runt munnen.
NördinfoTranbär har länge använts som ett naturläkemedel för att förebygga och lindra urinvägsinfektion.