Jordgubbar

Sveriges mest älskade gubbe. Det är svårt att tänka sig en svensk sommar utan jordgubbar. Ett bär starkt förknippat med traditioner och högtider. Jordgubbar odlas världen över men de svenska sägs vara en av de sötaste sorterna. Tack vare det svala klimatet trivs jordgubbarna bra på nätterna här då mindre sockerarter förbränns i plantan. Arten började dyka upp först på 1800-talet och fanns i det svenska språket 1841. Jordgubben är en korsning mellan olika smultron och tillhör smultronsläktet. Finns även som vita och gula.
Produktinformation
Temperatur4-6°C
LagringFörvaras svalt. Kort hållbarhet.
HanteringsrådSköljs före användning. Tas fram i rumstemperatur strax innan de ska ätas för att få en sötare smak. Går att frysa. Ett tips är att skiva och lättsockra jordgubbarna innan infrysning för att få en sötare smak.
AllergenerEn del personer, framförallt barn är överkänsliga mot jordgubbar. Denna reaktion är vanligen inte av allergisk art och det är inte säkert att samma reaktion uppstår nästan gång man äter jordgubbar. Orsaken till reaktionen är idag oviss. Oftast får personen utslag eller blir röd runt munnen.
NördinfoDet här C-vitaminrika bäret är inte bara gott utan också väldigt nyttigt. Det innehåller antioxidanter som är bra för immunförsvaret och är kolesterolsänkande.