Haricots verts

Haricots verts kallas de unga, omogna gröna bönorna. De skördas tidigt medan de fortfarande är riktigt tunna och brukas anses som de allra finaste gröna bönorna. De är gröna och har en rund eller oval balja.
Produktinformation
TemperaturKallt, helst mellan +2-4 grader C.
LagringFörvaras i kylskåp, gärna i en väl försluten påse.
HanteringsrådEfter ett tag blir haricots verts mjuka och tråkiga och bästa sättet att behålla krispigheten på är att hålla dem kalla.
NördinfoSkillnaden mellan bryt- och vaxbönor är bara färgen, vaxbönorna är ljusgula medan brytbönorna är gröna. Namnet ”Haricots verts” är franska och betyder ”gröna bönor” på svenska. Ett annat namn för gröna bönor är ”string beans” som syftar på den kraftiga sträng man alltid avlägsnade från bönorna innan användning förr. På de sorter som odlas nu har man i regel förädlat bort strängen för att de ska vara bekvämare att tillaga. Om man anpassar tillagningstiden efter bönornas storlek så kan olika sorters gröna bönor ersätta varandra i matlagning.