Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Artikelnummer
776431

Bönor bryt

Färskvaror
Artikelinformation
  • Märke: MENIGO FOG
  • Kategori: Haricot verts, vaxbönor
  • Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
  • Förpackning: 1x5 kg, 1xca100 g
  • Lev.artnr: 336068
Beskrivning
Milda och nötiga bönor med köttig textur. Brytbönor är ett utmärkt tillbehör i salladen och goda att äta både råa och tillagade.
Beskrivning

Milda och nötiga bönor med köttig textur.

Brytbönor är ett utmärkt tillbehör i salladen och goda att äta både råa och tillagade.
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi125 kJ
Energi29.9 kcal
Fett0.1 g
varav
- mättat fett0.03 g
- fleromättat fett0.05 g
Kolhydrat3.5 g
Protein1.8 g
Salt0.02 g
Kalcium48 mg
Järn1 mg
Fiber3.9 g
Folsyra36 µg
Jod0.8 µg
Kalium235 mg
Magnesium22 mg
Natrium0.006 g
Niacin0.7 mg
Fosfor39 mg
Riboflavin0.11 mg
Selen0.5 µg
Tiamin0.09 mg
Vitamin A 15 µg
Vitamin B60.1 mg
Vitamin C16 mg
Vitamin E0.3 mg
Zink0.4 mg
Vissa produktgrupper är undantagna i lagstiftningen om ingredienstexter. Läs gärna mer om livsmedelslagstiftningen här
Råvaruguiden
Gröna bönor
Till gröna bönor räknas bryt-, sprit- och skärbönor vilka alla tillhör arten Trädgårdsböna. Skärbönorna är något grövre i strukturen än de andra två och delas med fördel upp i mindre bitar innan tillagning. Gröna bönor har en mild och nötig smak som passar bra som tillbehör till kött eller fisk. Är vanliga att blanchera, steka eller äta råa.
Produktinformation
Länder

Holland, Marocko, Spanien, Sverige

Varugrupp

Bönor

Temperatur

5-8°C

Lagring

Förvaras svalt, gärna i plastpåse för att behålla fuktigheten. Känsliga för uttorkning och kylskador, temperaturen bör inte understiga 5°C.

Hanteringsråd

Krispigheten håller längre om de förvaras svalt men inte för kallt då bönorna lätt kan få kylskador som mörka fläckar. Går att frysas efter förvällning.

Användningssområde

Goda att koka eller steka men viktigt att krispigheten behålls vid tillagning. Ett utmärkt tillbehör till de flesta kött – och fiskrätter. Kan även ätas råa i en sallad. Några bra smakkombinationer är smör, vitlök och citron.

Allergener

Ärtor hör till familjen baljväxter precis som jordnötter, sojabönor, lupin, bönor, kikärter och linser. Samtliga är vanliga orsaker till allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för baljväxter. Proteinerna i familjen har stora likheter med varandra vilket innebär att man kan vara allergisk mot flera sorter samtidigt. Symtom som astma, kräkningar och hudreaktioner är vanliga.

Nördinfo

Baljväxter är samlingsnamnet för bönor, linser och ärtor. Namnet kommer från kapseln de växer i som kallas för balja. Det finns cirka 300 baljväxter idag som äts med eller utan balja, torkade eller färska. Baljväxter är en säker proteinkälla och ett bra komplement till kött.

Tillgänglighet
  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December
  • God tillgång
  • Kan vara sämre tillgång bitvis
  • Dålig tillgång, räkna inte med den

Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad

Ingen cirkel: Går ej att få tag på

Andra köpte också

Andra tittade på

Rekommenderade produkter