- Hem
- Mat och Dryck
- Färskt Frukt & Grönt
- Äpplen
- Röda äpplen
- Äpple Royal Gala
Äpple Royal Gala
- Märke: MENIGO FOG
- Kategori: Röda äpplen
- Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
- Förpackning: 1xca 13kg, 1xca100 g
- Lev.artnr: PAR13956
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 200.3 kJ |
Energi | 47.9 kcal |
Fett | 0.05 g |
varav | |
- mättat fett | 0 g |
- enkelomättat fett | 0 g |
- fleromättat fett | 0 g |
Kolhydrat | 10.58 g |
varav | |
- sockerarter | 0 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 0 g |
Salt | 0 g |
Biotin | 0 µg |
Kalcium | 3 mg |
Klorid | 0 mg |
Krom | 0 µg |
Koppar | 0 mg |
Fluorid | 0 mg |
Järn | 0.88 mg |
Fiber | 2.32 g |
Folsyra | 2.9 µg |
Jod | 0 µg |
Kalium | 61.6 mg |
Magnesium | 3.6 mg |
Mangan | 0 mg |
Molybden | 0 µg |
Natrium | 0 g |
Niacin | 0.12 mg |
Fosfor | 6.8 mg |
Pantotensyra | 0 mg |
Riboflavin | 0 mg |
Selen | 0 µg |
Tiamin | 0.01 mg |
Vitamin A | 2 µg |
Vitamin B12 | 0 µg |
Vitamin B6 | 0.04 mg |
Vitamin C | 4.8 mg |
Vitamin D | 0 µg |
Vitamin E | 0.32 mg |
Vitamin K | 2.7 µg |
Zink | 0.03 mg |
Förvaras i kyl, känslig för uttorkning.
AllergenerHär i Sverige där björkpollenallergi är så vanligt, utvecklar många pollenallergiker ävenöverkänslighet mot vissa födoämnen, t ex äppln. Orsaken till denna korsallergi är att äpplen innehåller ett protein, Mal d 1, som liknar ett vanligt allergiframkallande protein (=allergen) i björkpollen, Bet v 1. Resultatet blir klåda och svullnad i läppar, gom och svalg efter att man ätit färska äpplen, men eftersom Mal d 1 är ett värmekänsligt allergen kan allergiker ofta äta t ex äpplekaka och äpplemos.
NördinfoOm du förvarar stora mängder går det att förvara dem svalt, till exempel på vinden eller i källaren. Se dock till att temperaturen inte går under 0º, eftersom äpplena då kan få köldskador. Innan äpplena kommer till er, så har de ofta varit lagrade i s.k. ULO-lager (Ultra Low Oxygen). I dessa lager finns ingen syre tillgänglig vilket gör att mognaden av äpplena avstannar. Så länge äpplena bevaras i dessa lager så ökar hållbarheten avsevärt och möjliggör lagring under en längre tid. Från det att äpplena plockas ut från ULO-lagret så börjar mognaden igen och hållbarheten sjunker från dag till dag. Äpplena ska då hanteras som färskvara.