Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Juniorkocklandslaget

Genom att stötta Juniorkocklandslaget stöttar vi framtidens stjärnor och bidrar till att skapa förebilder för nästa generations kockar.

Menigo har sedan 2010 stöttat Svenska Juniorkocklandslaget. Juniorkocklandslaget är en del av Svenska Kockars Förening, vars uppgift är att främja utvecklingen av det unika svenska köket samt tävla i internationella gastronomiska tävlingar. Lagmedlemmarna är 18–23 år gamla. Deras mål är att inspirera andra unga kockar och konditorer i Sverige samt sätta Sverige och svensk mat på både den nationella och den internationella kartan. Juniorkocklandslaget representerar Sverige både vid Culinary Olympics i Tyskland var fjärde år och i World Cup i Luxemburg.  Många av dagens stjärnor har börjat sin tävlingskarriär i Juniorkocklandslaget. Några exempel på det är Sebastian Gibrand, 2018 års kandidat till Bocuse d’Or, och Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Guldlaget från 2020 består av 8 medlemmar vid namn André Edlund, Olle Broström, Danna Vu, Gustav Leonhardt, Oskar Persson ,Pontus Dunström, Alexander Ryderborn. Lagets coacher är Lindor Wink och Peter Jelksäter, båda med lång erfarenhet av tävlingar i såväl lag som individuella sammanhang.

Juniorkocklandslaget 2020

Inför Culunary Olympics 2020 fick vi möjligheten att följa Juinorkocklandslagets resa genom sorg, glädje och vänskap mot sina drömmars mål- att vinna guld i Culinary Olympics. Nedan kan du se hela serien "bäst i välden":
  
I första avsnittet får vi lära känna de unga kockarna som är Sveriges framtid inom gastronomi. Det är två månader innan Culinary Olympics 2020 och svenska juniorkocklandslaget tränar hårt. Nu ska detaljerna finslipas och smakerna ska sättas i den hemliga trerättersmenyn för kvällens 60 gäster. Rätterna som ska serveras åt juryn i Stuttgart ska tillagas och fotograferas och därefter får inga ändringar i menyn ske. Det går att ta på stämningen i köket och laget utsätts nu för ett av de sista stora testerna, att laga hela menyn på tid.
Drygt en månad innan Juniorkocklandslaget ska tävla i Culinary Olympics i Stuttgart får laget ett tragiskt besked som skakar dem i grunden. Lagmedlemmen och kompisen Alexander Ryderborn har tagit sitt liv. Men han har lämnat en hälsning till dem att fortsätta kämpa och vinna guld. Laget bestämmer sig, trots chock och sorg, att kämpa vidare – för Alex skull.
I tredje avsnittet av "Bäst i världen" fortsätter förberedelserna inför Culinary Olympics 2020. Sista maten provlagas hemma i Sverige innan det äntligen är dags att bege sig mot Stuttgart. Laget landar några dagar innan dagen D. Dagen då Svenska juniorkocklandslaget ska visa att de verkligen är bäst i världen i motstånd mot 73 andra nationer och 900 kockar. "Vi är redo för Stuttgart , vi är redo för världen, vi är redo för juryn och bjuda dem på riktigt smarrig mat. Vi kommer att stå högst på pallen.", säger coachen Peter Jelksäter självsäkert.
Det är första tävlingsdagen för Juniorkocklandslaget i Culinary olympics och nerverna är på helspänn. Juryn verkar lika morgontrötta som kockarna och klagar på lite saker redan från start. Men när kockarna sedan får sätta igång och tillaga maten så börjar det ordna upp sig. Ett strömavbrott och ett brandlarm som går strax innan servering skapar dock oro.
Efter ett år av träning är det slutligen dags att sätta allt på prov. Teknik, precision och smak blir avgörande i det sista och avslutande momentet under Culunary Olympics. Laget utmanar om guldet när de lagar buffén till jury och inbjudna gäster.

De har erövrat medalj i flera prestigfyllda tävlingar:

  • 2020 Guld Culinary Olympics Stuttgart
  • 2016 Guld Culinary Olympics Erfurt
  • 2014 Silver Culinary World Cup Luxemburg
  • 2012 Guld Culinary Olympics Erfurt