Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bocuse d'Or

Genom att stötta den svenska Bocuse d’Or-satsningen bidrar vi på Menigo till att öka intresset och kunskapen om svensk gastronomi, både inom och utanför landet.

Tävlingen Bocuse d’Or, också kallat ”kock-vm”, arrangeras vart annat år i Lyon, där framlidne grundaren av tävlingen, Paul Bocuse, hade sin hemvist. Tävlingen anses vara den mest prestigefyllda matlagningstävlingen av alla. Endast en svensk har vunnit tävlingen – Mathias Dahlgren 1995.

Tävlingen går ut på att under fem timmar laga två olika rätter. En av rätterna ska serveras på tallrik, och den andra på klassiskt fat. Huvudråvaror till rätterna bestäms av den franska tävlingsledningen och delges kandidaterna några månader innan tävling. Under 2019 års tävling utmanades kockarna att laga en Chartreuse* samt en rätt baserad på kalv.

För att nå Bocuse d’Or i Lyon krävs att den svenska kandidaten först kvaltävlat i den europeiska deltävlingen. I Lyon tävlar sedan 24 finalister om de tre åtråvärda statyetterna i guld, silver och brons.

Bocuse d'Or 2023

Jimmi Eriksson är Sveriges representant i Bocuse d’Or 2022/2023. Jimmi är tidigare flerfaldigt prisbelönt tävlingskock och kan bland annat stoltsera med titeln Årets Kock 2016, guld från Nordiska Mästerskapen och guld i Global Chef Challenge. Dessutom har han flera års erfarenhet som lagkapten för kocklandslaget. 

Med sig in i det svenska tävlingsköket har Jimmi Eriksson sin commis/assisterande kock, Thilda Mårtensson. I den senaste tävlingen, Bocuse d’Or Europe, uppmärksammades hon av Bocuse d’Or-organisationen som utsåg henne till bästa commis.

Jimmi Eriksson och Team Sweden tog en hedrande fjärde plats under Bocuse d'Or Europe 2022 och kvalificerade sig därmed vidare till Finalen i Lyon 2023. Team Sweden fick även specialpris för bästa fatpresentation. Läs mer om årets tävling och ta del av starttider och streaming länk här.

Läs mer om våra samarbeten och sponsorskap