Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bocuse d'Or

Genom att stötta den svenska Bocuse d’Or-satsningen bidrar vi på Menigo till att öka intresset och kunskapen om svensk gastronomi, både inom och utanför landet.

Menigo är huvudpartner till svenska Bocuse d'Or Akademien, som grundades 1990 av Sven-Gunnar Svensson. Svenska Bocuse d’Or Akademien ansvarar för och driver Sveriges deltagande i Bocuse d´Or.

Tävlingen Bocuse d’Or arrangeras vart annat år i  Lyon, där grundaren av tävlingen, Paul Bocuse, har sin hemvist.  Tävlingen går ut på att under fem timmar laga två olika rätter. En av rätterna ska serveras på tallrik, och den andra på klassiskt fat. Huvudråvaror till rätterna bestäms av den franska tävlingsledningen och delges kandidaterna några månader innan tävling. Under 2017 års tävling utmanades kockarna att laga en helt vegansk rätt samt en rätt baserad på Bressekyckling.

För att nå Bocuse d’Or i Lyon krävs att den svenska kandidaten först kvaltävlat i den europeiska deltävlingen.  I Lyon tävlar sedan 24 finalister om de tre åtråvärda statyetterna i guld, silver och brons.

Sveriges nuvarande kandidat är Sebastian Gibrand och utsågs den 14 september 2017 vid finalen av Bocuse Sverige.

Nästa Bocuse d’Or sker januari 2019.  Den europeiska uttagningen sker i Turin juni 2018.

Några av de tidigare Svenska kandidaterna

  • Alexander Sjögren 2017 7:e plats
  • Tommy Myllymäki 2015 Bocuse Bronsplacering
  • Adam Dahlberg 2013 6:e plats
  • Tommy Myllymäki 2011  Bocuse Silverplacering
  • Mathias Dahlgren 1995  Bocuse d’Or, Guldplacering