Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bocuse d'Or

Genom att stötta den svenska Bocuse d’Or-satsningen bidrar vi på Menigo till att öka intresset och kunskapen om svensk gastronomi, både inom och utanför landet.

Tävlingen Bocuse d’Or, också kallat ”kock-vm”, arrangeras vart annat år i Lyon, där framlidne grundaren av tävlingen, Paul Bocuse, hade sin hemvist. Tävlingen anses vara den mest prestigefyllda matlagningstävlingen av alla. Endast en svensk har vunnit tävlingen – Mathias Dahlgren 1995.

Tävlingen går ut på att under fem timmar laga två olika rätter. En av rätterna ska serveras på tallrik, och den andra på klassiskt fat. Huvudråvaror till rätterna bestäms av den franska tävlingsledningen och delges kandidaterna några månader innan tävling. Under 2019 års tävling utmanades kockarna att laga en Chartreuse* samt en rätt baserad på kalv.

För att nå Bocuse d’Or i Lyon krävs att den svenska kandidaten först kvaltävlat i den europeiska deltävlingen.  I Lyon tävlar sedan 24 finalister om de tre åtråvärda statyetterna i guld, silver och brons.

Sveriges senaste kandidat är Sebastian Gibrand som vann silver i tävlingen i januari 2019. Ny svensk kandidat utses i september 2019.

Nästa Bocuse d’Or sker september 2021.
Läs mer om våra samarbeten och sponsorskap

Några av de tidigare Svenska kandidaterna

  • Sebastian Gibrand 2018, BocuseSilver
  • Alexander Sjögren 2017, 7:e plats
  • Tommy Myllymäki 2015, Bocuse Brons
  • Adam Dahlberg 2013, 6:e plats
  • Tommy Myllymäki 2011,  Bocuse Silver
  • Mathias Dahlgren 1995,  Bocuse Guld