Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Länge leve måltiden

En samtalsserie som behandlar måltidens goda kraft. Vi diskuterar trender i köket, på restaurangen och allt annat som berör måltiden - i tider när gemenskap, trygghet och glädje är viktigare än någonsin.

Tillsammans med utvalda personer inom den gastronomiska branschen och näringslivet träffas vi under en gemensam måltid. Här samtalar vi om allt vi kan för att förhöja måltidsupplevelsen för dina gäster och öka din lönsamhet. Nedan följer du samtliga avsnitt.

Vi tror på måltidens goda kraft

Vårt mål är att vara den absolut bästa samarbetspartnern för dig som arbetar professionellt inom restaurang, servicehandel och storkök. Våra säljare, produktspecialister och köksmästare hjälper dig med det mesta för att dina kunders upplevelse ska bli så bra som möjligt. Tillsammans skapar vi goda och hållbara matupplevelser genom livet alla skeden.

LÄS MER OM VÅRA TJÄNSTER

Del 5

Jakten på nya måltidsupplevelser

Private och Dark Kitchen, Pop-Up och helnischade restauranger står på menyn när Arvid Axland leder samtalet med gästerna Nina Wahgren-Gill - Head of Commercial, Menigo, Albin Edberg - Kock och kreatör, Anna Norström - Journalist och matskribent för bl.a. SVD och White Guide samt Moa Klingsell - Restaurangchef och delägare, Restaurang Asplund, över en måltid.

Våra trendspanare från tre kontinenter rapporterar om det senaste inom matvärlden. Från Los Angeles, Hong Kong och Lyon berättar Katie, Karolina och Katarina om gastronomiskt vegetariskt kök, endast en rätt på menyn och touchless menu.

LÄS MER

Del 4

Hållbarhet som möjlighet

De flesta är överens om att den svenska skolan ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete. Men eftersom ämnet är komplext och kommer bli än viktigare i framtiden, vill vi undersöka om det finns utrymme för förbättringar. Kan den hållbara skollunchen bli en pedagogisk resurs och på så sätt intressera fler elever? Detta och lite till har Lotta Bergkvist från White Guide Junior diskuterat med vänner från det offentliga matsverige. Vi bjöd in Christoffer Carlsmose, Linda Berggren, Jens Berggren, Karin Lundell och Fredrik Nilsson till ett digitalt samtal.

Från krogkök till skolkök

På Tångvallaskolan i Vellinge står poke bowls, smörrebröd och hulken-shots på menyn. Före detta krögaren Fredrik Nilsson är nybliven kökschef i skolköket och bjuder på skolmat inspirerad av restaurangvärlden.

LÄS MER

Bra skolmat tappar i värde om ingen äter

Linda Berggren är utbildad grundskollärare i hem- och konsumentkunskap, och har just disputerat i kost- och måltidsvetenskap. I sin avhandling belyser hon hur elever, lärare och rektorer upplever den svenska skollunchen, och hennes slutsats är att det är dags att lyfta blicken från tallriken.

LÄS MER

CC.png FN.png LB.png JB.png LBN.png
Christoffer Carlsmose
Hållbarhetschef, Menigo
Fredrik Nilsson
Köksmästare, Tångvallaskolan Årets skolrestaurang 2020

Lotta Bergkvist
Utgivare Magasin Måltid och guiden White Guide Junior

Jens Berggren
Hållbarhetsexpert, LRF
Linda Berggren
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet

Del 3

Rätter i olika presentationer skapar nya smaker.

För att ta reda på hur en maträtt påverkas av sin omgivning bjöd Menigo in några av Sveriges främsta experter inom mat och dryck – Alf Tumble, Erika Goyziolo och Mathias Dahlgren – till ett experiment. Under en kväll serverades de identiska rätter i olika kontexter lett av Johan Swahn med maten serverad av Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo.

Identiska rätter i olika presentationer

Det råder inga tvivel om att vår smakupplevelse påverkas av var och hur en maträtt serveras. Men det är inte alltid helt lätt att förklara hur det går till. Därför tog vi hjälp av en måltidsforskare och en Årets kock.

LÄS MER

Så skapar du en smakresa för alla sinnen

Som Sveriges enda disputerande kock inom måltidskunskap tar Johan Swahn ett nytt grepp om smakupplevelsen. Orden i menyn, kockens närvaro och bilderna på Instagram är bara några exempel på faktorer som har stor effekt på gästernas upplevelse.

LÄS MER

Alf Tumble

Vinskribent, författare och musikläggare.
Erika Goytizolo

Restaurangchef och ägare av restaurang Canta Lola
Johan Swahn

Smakforskare och föreläsare, grundare till The Taste Lab.
Ludwig Tjörnemo


Årets kock 2020

Del 2

Vi blickar bakåt för att hitta vägen framåt.

Vi bjöd in till en gemensam middag med utvalda personer inom den gastronomiska branschen och näringslivet ska samtala på temat ”äta sig ur en kris". Stora samhällskriser har genom historien alltid påverkat de livsmedel människor köpt och de maträtter de ställt på bordet. En ny matkultur kan skapas genom förändrad livsmedelstillgång, mindre pengar att handla för och ett annat matlagande, menar Richard Tellström som är moderator för middagen. Kvällens måltider är komponerad av Nationalmuseets köksmästare Henrik Gustavsson och kock Erik Nilsson under ledning av restaurangens ägare Fredrik Eriksson — som också är en av gästerna runt bordet. Med till bords finns Patrik Högberg, Jonas Köhler, Fanny Sturén, Frida Nillson, Richard Tellström och Anna-Karin Hatt. Maten är upplagad av produkter från några av Menigos leverantörer bestående av ett flertal små- och mellan-rätter.

LÄS MER

Mat i kristider

Stora samhällskriser har genom historien påverkat de livsmedel människor köpt och de maträtter som serverats. Måltidsforskaren Richard Tellström ger oss en resumé av de maträtter som klarat sig bäst och sämst i vår svenska matkultur.

LÄS MER

Anna-Karin Hatt

VD och Koncernchef, Lantbrukarnas Riksförbund
Fanny Sturén

Restaurang Manager, Ulriksdals Värdshus

Fredrik Eriksson

Krögare och Kock, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum

Frida Nilsson

Head Chef, Restaurang MJ´s i Malmö

Del 1

Måltidsvanor och näringsinnehåll.

Våra måltidsvanor förändras och allt fler väljer att äta utanför hemmet. Aldrig förr har så många levt i ensamhushåll i storstäderna som idag. Kan gästernas känsla av gemenskap ge en ökad lönsam­het för restaurangen? För att diskutera detta samlade vi experter och näringsidkare för att höra deras syn på saken. Richard Tellström, etnolog och känd från Historie­ätarna på TV, var värd för middagen.

Nu längtar vi efter gemenskap

Våra måltidsvanor förändras och allt fler väljer att äta utanför hemmet. Kan gästernas känsla av gemenskap ge en ökad lönsam­het för restaurangen?

LÄS MER

Gäster kräver näringsrikt på menyn

Trenden är tydlig. Restauranggäster blir allt mer intresserade av vad maten de äter innehåller. Vi diskuterar vikten av näringsrik mat för en hållbar framtid.

LÄS MER

Rickard Tellström

Etnolog och måltidsforskare
Föreläser om varför människor äter som de gör och och var de får sina matideal ifrån. Känd från bland annat tv­ serien ‘Historie­ätarna” på SVT.

Sara Ask

Barndietist och författare
Böcker i urval: Mera Vego – mat för hela familjen (2014), Ännu mera Vego (2015), Första hjälpen vid matbord – om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter (2016), Bli vän med sockret (2019)