Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Årets Förskolekock: Kombinera mat och pedagogik

Frida Ambjörnsson, är Årets Förskolekock och drivkraften bakom ”matprat” som varje vecka undervisar sina små gäster i råvaror, smaker och dofter.

-Det finns ett otroligt värde i att kombinera mat och det pedagogiska. Det är fantastiskt att få se barnen prova på nya smaker och lyssna tålmodigt när man berättar om råvaror och matlagning. Sen är det viktigt att aldrig tvinga någon att smaka, det handlar mer om att utforska och lära känna de olika råvarorna.  

Vad är det bästa med yrket? 

-Jag har det bästa av båda värdar, jag behöver inte ha huvudansvaret över barnen utan jag får den roliga delen och samtidigt möjlighet att utbilda barnen i det jag brinner för. Jag är otroligt glad över priset som Årets Förskolekök. Min drivkraft har hela tiden varit att sätta oss kockar inom Gislaveds kommun på kartan eftersom vi är väldigt lågt prioriterade. För mig är det viktigt att kunna visa alla att ”kan jag så kan du”.  

Hur går det till när du sätter menyn? 

-Jag jobbar bara efter säsong och använder mycket grönsaker, både i maten och på salladsbordet. Jag har alltid tre måltider i planeringen - frukost, lunch och mellanmål - så beroende på vad jag serverar för lunch så anpassar jag frukost och mellanmål därefter. Jag serverar vegetarisk kost två till tre dagar i veckan och då använder jag gärna till exempel röda linser som barnen gillar. De dagar när vi väl har kött så har jag möjlighet att satsa på närproducerat och svenskt.  

Är barnen involverade i köket? 

-Hela tiden, vi är den enda förskolan i kommunen som har en egen restaurang vilket gör att vi alltid får ett dagligt möte med barnen. Vi har även ett så kallat ”matprat” där barnen, pedagogerna och kocken möts. Här brukar jag visa olika metoder inom matlagning, till exempel hur rå lök blir söt och god om man tillagar den. 

Hur mottas det vegetariska? 

-Barnen väljer väldigt ofta det vegetariska alternativet och om vi har grönsaksbiffar eller zucchiniplättar på menyn så blir det nästan bråk om just dessa. Däremot skickar jag mat till en annan förskola och då har det vegetariska inte varit lika uppskattat. Det tror jag helt beror på att deras barn och pedagoger inte är lika involverade i matlagningen som på vår förskola. Här märker man tydligt hur pass viktigt del av verksamheten det faktiskt är.  

Dina bästa knep för att få barn att äta? 

- Färg och form är alltid uppskattat så piffa gärna upp maten med rödbetsgroddar och ärtskott som ni sår själva. Det är viktigare än man tror att addera den där lilla extra kärleken till maten.


Frida Ambjörnsson

Yrke: Kökschef på Strandsnäs förskola i Gislaved

Aktuell med: Utsedd till Årets Förskolekock 2021 på galan White Guide Junior.

Barnens topp 3!

  • Zucchiniplättar 
  • Veganska hamburgare 
  • Het morot och linssoppa