Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hållbarhetsexpertens tips

Tre snabba med Jens Berggren, Hållbarhetsexpert på LRF om hur man kan driva ett mer hållbart skolkök.

Vilka faktorer bör man ta hänsyn till om man vill handla hållbar mat?

– En av utmaningarna med hållbarhet är att det handlar om att samtidigt hålla flera tankar i huvudet. Att hitta den där riktiga och viktiga balansen mellan klimat, biologisk mångfald, djurvälfärd, arbetsmiljö, resurseffektivitet, hälsa och så vidare är svårt, särskilt när man är hungrig och har bråttom. Det är då man behöver tumregler – och den bästa av dessa är faktiskt välj svenskt! Har man som konsument tid och ork att engagera sig är det såklart utmärkt att man letar vidare bland producenter och varumärken efter de som är extra bra på just de områden som man själv tycker är viktiga men en hög topp kan aldrig motivera en usel lägstanivå.

  1. Om man vill driva ett mer hållbart skolkök, vad ska man tänka på då?

– Att göra våra skolkök mer hållbara är lite av en helig graal. Det är så oerhört viktigt och också en stor utmaning. Det är ju egentligen samma saker som gäller här som i andra kök fast man har kräsnare kunder och ofta mindre ekonomiskt utrymme. Vad gäller själva maten handlar det många gånger om att höja lägsta nivån med noggrant, kunnigt och kontinuerligt arbete. Vad gäller den pedagogiska delen så finns det ju inga gränser på hur mycket man kan bidra till en mer hållbar värld. Genom att prata om hållbar mat ur olika perspektiv bidrar skolköken till smarta val för lång tid framåt.

  1. Hur kan skolköken lära eleverna att värdera mat högre och därmed öka kunskapen om mer hållbara råvaror?

– Jag tror faktiskt att det delvis handlar om att ta till sig hur viktiga man är. Genom att respektera sig själva och vara stolta över den roll man har för hälsosamma barn idag och hållbara vuxna i framtiden förmedlar man att det rent bokstavligt är LIVS-medel vi pratar om. Det är jätteviktigt att uppmuntra till nyfikenhet och öppenhet för att motverka alla de bilder som finns av mat som något ångestfyllt och komplext. Väldigt mycket av våra kulturer och sociala liv kretsar kring mat som är så mycket mer än att bara bli mätt.

jenss cc.jpg

Jens Berggren, Hållbarhetsexpert på LRF.