Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Grön hållbar måltidsinspiration

Grön inspiration med goda soppor från växtriket. Sunda och hållbara recept rika på smak och lätta att laga till många. Läs mer om hållbara produktmärkningar, hur vi tänker kring vårt sortiment och produktnyheter.

De produkter som finns i vårt sortiment ska tillverkas på ett sunt och hållbart sätt. Därför utgår vi från policys, ställningstagande och inköpskriterier när vi gör riskvärderingar av nya produkter.

Menigo utgår från WWF:s / Hållbar livsmedelskedjas definition av hållbara produktmärkningar. Spenaten nedan är EU-ekologisk, likaså majsen som odlas i Frankrike, den vita quinoan och pumpakärnorna. En nyhet i sortimentet är en KRAV-märkt majonnäs som du också kan läsa mer om i högermarginalen. Även de ägg vi använder i receptet nedan är märkta med just KRAV. 

Vad innebär det att en produkt är certifierad EU-ekologiskt eller KRAV? Och hur äter man hållbart?

Både EU-ekologiskt och KRAV är så kallade trovärdiga tredjepartscertifieringar, vilket innebär att produktionen är regelbundet kontrollerad av en oberoende revisor.

EU-ekologiskt. Europeiskt certifieringssystem och produktmärkning för ekologisk produktion där minst 95 % av ingredienserna ska vara ekologiskt framställda i enlighet med relevant EU-lagstiftning. Systemet har inga sociala krav. Läs mer om Europalövet:
KRAV-märkt. Svenskt certifierings- och märkningssystem för ekologisk produktion utifrån EUs minimiregler med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV verkar för att minimera naturfrämmande ämnen och för att stärka markens långsiktiga produktionsförmåga, skydda den biologiska och genetiska mångfalden. KRAV certifierar även butiker och restauranger. Läs mer om KRAV på www.krav.se

Fyra sätt att äta - fyra enkla riktlinjer
WWF beskriver fyra sätt att äta för en levande planet. Dessa är: Ät mer från växtriket, ät mindre men bättre kött. Välj svenskt, certifierat eller miljömärkt och släng ingen ätbar mat.

Två smakrika och goda soppor från växtriket

KRÄMIG SPENATSOPPA MED BAKAT ÄGG 

En uppdaterad version av en uppskattad klassiker. Lätt att förbereda och servera till många. Recept för 10 personer.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Ingredienser
1 kg Spenat hackad Eko
4 hg Gul lök tärnad 6x6mm
50 g vitlök i olja
50 g peppar grön
1 dl rapsolja EKO
3,6 hg Grönsaksfond GF
3 dl vatten
5 hg crème fraiche 34%
10 st ägg M tvättade KRAV
1 hg pumpakärnor EKO
Salt, peppar

Gör såhär:
Baka äggen i hålbleck antingen i combiugn 50/50 65°C i 1,5 timme eller vattenbad 65°C i 1,5 timme. Kyl sedan ner för att de ska sätta sig ordentligt.
Rosta pumpakärnor i ugn på 140°C i ca 15 min med lite salt och vatten. Hacka chili fint.
Fräs lök, vitlök och chili tills allt blivit mjukt, men inte fått färg. Tillsätt spenat, grönsaksfond och vatten. Sjud i 10-15 min och mixa sedan slät. Tillsätt creme fraiche, ge ett uppkok och mixa igen.
Smaka av med salt och peppar.
Vid servering toppas soppan med rostade pumpakärnor och bakat ägg.

ROSTAD MAJSSOPPA MED KOKOS OCH FRITERAD QUINOA 

Enkel soppa med stora smaker, få allergener och vegansk. Tips! Vill du ha ett högre proteininnehåll kan du byta ut hälften av kokosmjölken mot silken tofu som mixas i på slutet. Recept för 10 personer
. . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Ingredienser:
1 kg Majskorn Crispy Sweet EKO
1.5 l vatten
50 g peppar röd
2 dl olivolja extra virgin Arbequina
3.6 hg grönsaksfond GF
1 liter kokosmjölk 18 %
1 hg kokosflingor
1.5 hg Quinoa vit EKO
Frityrolja High Oleic raps solrosolja
Salt, peppar 

Gör såhär:
Koka quinoa med grönsaksfond och vatten tills färdig. Bred ut på en plåt och låt torka i kyl över natten. Fritera i olja på 160°C, quinoan är klar när den slutar bubbla. Salta och förvara i lufttät låda, (den håller sig i flera veckor).
Rosta kokosflingor i ugn på 140°C i 10-15 min, de ska blir torra och spröda, men inte få färg. Håller länge. Häll av majsen och skölj. Blanda med olivolja och chili. Rosta sedan i ugn på 200°C tills majsen precis börjar få färg, rör om då och då.
Häll upp den rostade majsen i en kastrull och tillsätt vatten, fond och kokosmjölk. Koka/sjud i 20-30 min och mixa sedan. Passera genom chinoise och smaka upp med salt, peppar och valfri syra. Justera konsistens med vatten om det skulle behövas.
Vid servering toppas soppan med rostade kokosflingor och friterad quinoa.
För att få en lite grövre konsistens på soppan kan du låta bli att sila soppan.
Både quinoa och kokosflingor håller länge så gör gärna större mängder varje gång för att korta ner arbetstiden.  

Laga goda gröna soppor med

KRAV-MÄRKT NYHET!
Vi arbetar ständingt med att utveckla vårt sortiment av hållbara och certifierade produkter.
Nu utökar vi exempelvis vårt sortiment av majonnäs med en KRAV-märkt majonnäs. 
Majonnäsen levereras i en praktisk hink om 5 kg, perfekt för det stora köket.
Äkta Majonnäs KRAV 79% fett  Artnr 213728

kravmajonnäs-brakes-213728.jpg

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

RECEPT DRAGONMAJONNÄS
Recept för tolv personer

dragonmajonnäs.jpg
Med majonnäs i skafferiet har du alltid en bra bas för att skapa enkla såser och dipper. Här nedan en dragonmajonnäs med färsk dragon, citron och dijonsenap.


Gör så här
Smaksätt majonnäsen med dijonsenap. Plocka dragonbladen och hacka grovt. Rör ihop dragonbladen med majonnäsen och smaka av med lite pressad citron.

2 dl Majonnäs äkta KRAV 78%
2 msk Dijonsenap fransk hink
ekologisk Dragon
2 st ekologiska Citron

...