Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Årets Skolrestaurang om framgångsreceptet

Med visionen om att göra matbespisningen till en skolrestaurang har Lena och hennes team skapat ett framgångsrecept. Här är hållbarhet och matglädje stående inslag på menyn.

-Det är enormt stort, det här är ju det finaste priset man kan vinna och något som hela matsverige inom offentlig verksamhet känner till. Det är en utmärkelse som vi fortfarande rider på, men det tog ett tag innan vi började fatta och brösta upp oss och nu har vi bestämt oss för att njuta av det här året. 

Vad är hemligheten bakom framgången? 

-Vi har ett väldigt tydligt mål och en vision om vart vi vill komma någonstans. Sen tror jag vårt hållbarhetsarbete spelar in, att det är en så viktig del i vår verksamhet och att vi alla är med på det tåget, då har man också råd och tid att ha jäkligt kul tillsammans. Många som söker sig hit kommer från privata restauranger och är riktigt duktiga kockar, vi uppmuntrar de till att fortsätta vara innovativa i köket och att använda bra råvaror. Ett framgångsrecept är att låta människor engagera sig och få fria händer med de mål och den vision vi har.  

Hur mycket integrerar ni med eleverna? 

-Ute i serveringen är vi väldigt hängivna att berätta för eleverna om maten och att de borde prova vissa rätter. Jag jobbar alltid ute i matsalen och sitter och pratar med eleverna varje dag, de kan liksom ropa ”Lena, fasen vad gott det här var idag”, det är en väldigt familjär stämning.   

Hur jobbar ni för att bli ännu bättre? 

-En nyhet för i år är att vi lägger upp maten ute i serveringen, så att eleverna ser vad vi gör med maten, som ett slags event. Det ökar förståelsen för att vi faktiskt lagar riktig mat här.  

Vad är viktigt att tänka på som kökschef i ett skolkök? 

-Matsvinn är min hjärtefråga, har alltid varit och är anledningen till att vi kan erbjuda restaurangmat i en skolrestaurang. Genom att ta reda på allt som går och ha som mål att inget ska slängas, skapas en enorm innovation. Vi tar t.o.m. tillvara på spadet vi får från bönkok, det blir en utmärkt aqua faba till majonnäser, aiolis och dressingar. Min vision har alltid varit att det går att göra en matbespisning till en skolrestaurang. Jag delar mer än gärna med mig av mina recept och idéer. Om det är någon som tar efter oss och det blir till det bättre för vår planet, då finns det en stor vinning.  

Lena Sjöqvist 

Yrke: Kökschef på Tullängsskolan sedan 11 år. 

Aktuell med: Föreläser om klimatsmart mat.

Tullängen tipsar:

  • Ha som vision att inget ska slängas. Använd tex. spad från bönkok till majonnäs och aioli.  
  • Lägg upp maten ute i serveringen, det ökar elevernas förståelse att det faktiskt är riktig mat vi lagar.  
  • Uppmuntrar kockarna att vara innovativa i köket och använd bra råvaror.