Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Italienska vardagshjältar från Galbani

Hemligheten bakom det italienska köket? De förnämliga ostarna förstås. Galbani grundades 1882 och allt sedan dess har man bevarat sina grunder i det stolta, traditionella osthantverket.

Hemligheten bakom det italienska köket är enkelheten, att inte konstra till saker och ting i onödan. Kärleken till råvarorna, som ska vara färska och av högsta möjliga kvalitet. Och så de förnämliga ostarna förstås, som har sin självklara plats i matlagningen. Galbani grundades i byn Valsassina 1882 och allt sedan dess har man bevarat sina grunder i det stolta, traditionella osthantverket.

Man har hittat recept med mozzarella från 1500-talet. Det sägs att osten ”uppfanns” då en klick ostmassa råkade hamna i rykande hett vatten – och mycket riktigt värms mozzarellan upp under sin tillverkning.

Den smälta ostmassan spänns och sträcks för att bli fast och seg. Detta blir till en ”pasta filata” som knipsas av till små bollar, och det är härifrån som osten har fått sitt namn. ”Mozzare” är italienska för att klippa av.

Som Italiens ledande osttillverkare kom Galbani på 1950-talet på att förpacka mozzarella i saltlake för att förlänga hållbarheten, och med det kunde mozzarellan börja sprida sig utanför Italien. Idag är det en av världens mest sålda ostar.

Hitta din nya favorit

I Galbani Professionales sortiment hittar du kvalitetsmozzarella för alla tillfällen. 

  • Mozzarella i småkulor är perfekt till sallader och plockmat.
  • Fintärnad mozzarella är idealisk till pizzor och soppor.
  • Den fastare mozzarellan i block är en smart universalingrediens för det varma köket.
  • Och så den karakteristiska delikatessen buffelmozzarella förstås, att till exempel servera i en klassisk caprese.

Köp Galbani produkter

Ärtpesto med mynta på macka med mozzarella

5 portioner

Ingredienser

500 g kokta gröna ärtor
½ dl olivolja
½ dl hackad mynta
2 klyftor vitlök
salt
peppar
5 skivor surdegsbröd
ruccola
rostad paprika i olja
20 st Galbani Mozzarella Cocktail

Tillagning

Lägg ärtor i en mixer tillsammans med olivolja, mynta och vitlök.
Krydda med salt och peppar.
Mixa till en slät crème.
Rosta brödet och bre på ärtpesto.
Lägg på ruccola.
Skär paprika i skivor och lägg på tillsammans med mozzarella.