Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Dela det goda, gröna, hållbara julbordet

Fontana har sina rötter i den grekiska matkulturen. För oss är det väldigt tydligt hur bra de svenska traditionerna och de grekiska smårätterna funkar ihop. Vi ger dig tips för att göra årets julbord mer vegetariskt, hållbart och lättlagat.

När vi hämtade fetaosten och olivoljan från Grekland på 1980-talet var det för att vi ville dela med oss av det grekiska köket till Sverige. Mycket har hänt sedan dess, och idag är fetaost och olivolja tillsammans med halloumi och goda röror uppskattad vardagsmat på svenska middagsbord. Det är vi både stolta och glada över. Dels för att de nya vanorna för med sig ett mer hälsosamt, och ofta lite grönare och mer hållbart matliv. Dels för att sättet att äta många mindre rätter tillsammans gör det lättare att umgås kring maten. Vi brukar säga att vi gör det enkelt att dela det goda.

Julbord för alla smaker

Att ordna ett spännande, hälsosamt, hållbart och grönt julbord som gör alla nöjda är en konst. Fördelen med julbord, precis som med grekiska middagsbord, är att de kan rymma något för alla. Ställ en griljerad ekologisk halloumi bredvid julskinkan, parkera en god olivolja vid grönkålen och låt skålar med oliver från Halkidiki och Kalamata förgylla ostbrickan. Smula fetaost över brysselkålen och gör några smakrika röror som passar lika bra till köttbullarna som till ugnsstekta grönsaker. Fontanas noga utvalda ekologiska ostar, oliver och oljor är lätta att ha på lager och färdiga att äta på gång. Till och med halloumin – har du provat att servera den som den är?

En godare värld för alla

Nu mer än någonsin tänker vi att det är viktigt att ägna en tanke åt hur vi lever och äter. Det gör naturligtvis även dina gäster. När de undrar varifrån oliverna kommer, vet vi exakt vilken bonde som har skördat dem. Ofta väljer vi att samarbeta med familjeägda gårdar och småskaliga grekiska producenter och ofta har vi varit på gården och hängt över axeln på producenten. Vi strävar hela tiden efter att utöka vårt sortiment av ekologiska och hållbara produkter, eftersom vi är övertygade om att det påverkar både smaken och livet. Att sprida matglädje är vårt sätt att göra världen lite bättre, men framför allt lite godare.

Baka ett bröd, bjud på en boll

Olivbröd

När gästerna tröttnat på vört och julknäcke, är det dags för ett nybakat olivbröd. Blanda olivolja och balsamvinäger och servera till.

Ingredienser

500 g rågsikt

500 g vetemjöl

6 dl vatten

50 g jäst

1 msk socker

1 tsk salt

3 msk olivolja

260 g Fontana Oliver Kalamata Eko, urkärnade

1 tsk torkad mynta

1 msk Fontana Olivolja Ekologisk

Gör så här

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37° och häll över jästen, Tillsätt olivolja och salt och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt rågsikt och vetemjöl och arbeta ihop degen med en bakmaskin eller för hand ca 20 minuter. Skiva oliverna och blanda ihop med en matsked olivolja och torkad mynta. Blanda ner olivröran i degen. Strö lite mjöl över degen och täck den med en handduk. Låt jäsa i ca 40 minuter.

Knåda degen smidig, forma 2-3 bröd och lägg dem på en mjölad plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 30- 40 minuter till dubbel storlek.

Grädda brödet mitt i ugnen 200° i 30-40 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och täck med en bakduk.

Fetaostbollar

Rulla in mjuka julsmaker som saffran, russin och pistage i en syrlig boll till drinken.

150 g Fontana Feta Ekologisk

4 msk färskost, typ Philadelphia

0, 5 g saffran

1 msk gula russin

½–1 dl pistagenötter (skalade, osaltade)

Mosa ihop fetaost och färskost med saffran till en tjock massa. Hacka russinen och blanda ner i färskoströran. Forma till bollar och rulla dem i hackade pistagenötter. Kyl och servera.

Kali orexi! (Smaklig måltid!)

Köpa Fontana produkter

Halkidiki eller Kalamon?

Grekland är olivens hemland.

Halkidikioliverna är gröna och stora med mycket fruktkött och liten kärna. De kommer från olivlundar runt Halkidiki norrut på det grekiska fastlandet.

Kalamonoliverna är de lila, bruna eller svarta oliver som lite slarvigt brukar kallas Kalamata. Kalamata är Kalamonoliver från distriktet Kalamata, och det är bara oliverna därifrån som får heta så. Men Kalamonoliverna som växer i resten av Grekland är också väldigt goda.