Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Restaurangelever: Man måste våga ta plats

Vilka förväntningar har nästa generation kockar och servitriser på branschen? Vi har frågat två restaurangelever från Dackeskolan om utbildning och framtidsdrömmar.

”Bra stämning ger en bra arbetsplats” 

Benjamin Hellström- Inriktning kök 

Vad var det som lockade dig till branschen? 

-Det var först mer av en känsla som lockade mig till restaurangbranschen. Något som fick mig att verkligen fastna och trivas är att det är en sådan bred bransch att jobba i, att man aldrig står still samtidigt som man heller aldrig blir fullärd och att det alltid finns något nytt att lära sig. Det är en bransch som har mycket att erbjuda om man utnyttjar den på rätt sätt. 
 

Vad är viktigt för dig på en arbetsplats? 

-Bra arbetsmiljö, det vill säga trivsel på arbetsplatsen, att ha trevliga, sköna och stöttande arbetskollegor. Bra stämning ger en bra arbetsplats.   

Hur får man unga kockar att öppna upp sig?  

-Jag tror det är viktigt att man som nykomling är ödmjuk och gör sin research innan man bidrar med nya idéer. Samtidigt ska man inte vara rädd för att ta för sig. Det är viktigt att få bekräftelse och uppskattning, det räcker med ett simpletbra ideer, kör vidare” så får man bra motivation. Toppen om det finns möjlighet att vidareutbilda sig också. 

Vad har du för framtidsdrömmar? 

-Att fortsätta utvecklas som kock, resa runt och verkligen utnyttja branschen till att se nya platser i världen. Jag vill även fortsätta tävla, det är något jag verkligen snöat in på under gymnasietiden på Dackeskolan.  

”Delaktighet, ödmjukhet och balans är viktigt” 

Amanda Svensson - Inriktning Servering 

Vad är det bästa med din utbildning? 

- Först och främst är det en väldigt rolig linje. Man jobbar mycket praktiskt tillsammans med bland annat kvällsservering i skolan. Vi har också mycket praktik på flera olika restauranger vilket ger en bra inblick i yrket som vi utbildar oss inom. Man lär sig även bra grunder i dryck som jag tycker är väldigt kul att jobba med. 

Vad var det som lockade dig till branschen? 

-Jag tror det var den sociala biten som lockade mest. Jag är en väldigt social person och visste att jag ville jobba med människor, därför lät restaurangbranschen väldigt rolig och något jag ville utbilda mig inom. 

Hur får man unga servitörer att ta mer plats? 

-Man måste våga ta plats, men ändå lyssna av kulturen på arbetsplatsen och känna av hur mycket man kan pusha det. Se till att vara påläst och ha bra grund till det man säger när man pratar om idéer och trender, eftersom man inte har så mycket erfarenhet. Delaktighet, ödmjukhet och balans viktigt. 

 Vad är viktigt för dig på en arbetsplats? 

-Att man ska kunna utvecklas och växa på sin arbetsplats samt att arbetsplatsen har engagemang att vilja utbilda sin personal. Jag tycker även det är väldigt viktigt med en bra stämning och att man trivs och har roligt på sitt jobb.  

Vad har du för framtidsdrömmar? 

-Att hamna på en arbetsplats som får mig att växa som servitris och kunna utbilda mig djupare inom drycker. Gärna ett ställe som har fokus på viner då jag i framtiden skulle vilja utbilda mig till sommelier. 

LÄNGE LEVE MÅLTIDEN

Recept, Inspiration och Samtal.
Till huvudsidan