Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Rökt fisk på julbordet

Att röka mat är både gott och lätt, och något man kan göra själv. Tillredningstekniken är mycket gammal. I Skandinavien användes den redan under bronsåldern, men förmodligen är tekniken äldre än så.

Rökt fisk - en start julmatstradition

Att röka mat är bara ett av många sätt att öka dess hållbarhet: andra sätt är saltning, inläggning och torkning. Det som en gång gjordes för att det var en absolut nödvändighet för att familjen skulle överleva vintern har i våra tider blivit en del av en stark julmatstradition.

Bäst resultat med fet fisk

Bäst resultat när man skall röka fisk får man med fisk som har mycket fett i köttstrukturen. De torkar inte ut på samma sätt som en fisk med lite fett. Fisk har en ganska lös köttstruktur och tar lätt åt sig rökaromer. Även skinnets tjocklek påverkar resultatet och fisk med tjockt skinn är mera lämpliga att röka då fiskens safter stannar kvar i kroppen och det bilder en sköld mot värmen och fisken behöver inte vändas. Både varmrökt och kallrökt lax är en härlig delikatess på våra bord. Under tillagningen av den kallrökta laxen får röktemperatur inte överstiga 40° och fisken röks från 10 timmar och ända upp till 3 dagar. Varmrökning klarar man av på 15–30 min och temperaturen skall hållas strax under 100° och tänk vilken skillnad det blir i smaken.

Välj bort den rökt ålen i år

Den rökta ålen på julbord är en klassiker, men tyvärr är den europeiska ålen akut hotad och det fnns bara 1–5% kvar jämfört med vad som fanns på 50-talet enligt WWF. Ålens komplicerade livscykel och långa resor över stora delar av världen gör den extra utsatt. Idag hindras ålen i sina vandringsvägar på grund av fördämningar och vattenkraftverk. Att den också haft en given plats på svenskarnas matbord, särskilt i Sydsverige där åltraditionen är stark, har lett till en stor efterfrågan, och med det kommer överfiske och även tjuvfiske. Nu måste vi hjälpas åt för att rädda den här unika arten, och första steget börjar med din egen tallrik!