Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Klassiskt julbord med 7 turer

Till julbordet hör det till att gå och ta mat flera gånger om, att gå så kallat olika turer. Vi listar vad som hör hemma var på ett klassiskt svenskt julbord.

Första turen: Sill och strömming

I den första turen ingår sill och strömming, och de olika tillbehör som hör till.

Julbord sill

Andra turen: Lax och övrig fisk

I den andra turen fortsätter vi med gravad-, kallrökt och inkokt lax, fskpaté, skaldjur och ägg.

Juligt granatäpple
Julskinka från menigo

Tredje turen: Kallskuret

Här presenterar vi allt i köttväg som inte är varmt – julskinka, patéer, korvar och grisfötter.

Julig grönkål

Fjärde turen: Småvarmt

Detta är delen på julbordet där vi hittar klassiker som köttbullar och prinskorv, janssons frestelse och revbensspjäll
men även lutfsk.


Femte turen: Ostar

Även om man börjar bli ordentligt mätt, så fnns det kanske plats för ostar som cheddar och mögelost – de hör ju
julen till. Glöm inte kex och knäckebröd.


Julig ädelost

Sjätte turen: Dessert

Som grädde på moset presenterar vi här det söta med alla desserter på julbordet – en höjdpunkt för många. Här
fnner vi exempelvis riset till ris a la Malta och fruktsallad men även mufns och pepparkakor.

Sjunde turen: Julgodis

Oavsett hur mycket man ätit innan har man ofta plats för lite julgodis! Skumtomtar, praliner kola och choklad samt
nötter.