Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Julens recept

Vissa rätter har en givet plats på julbordet år efter år, andra kommer och går. Vi har samlat några recept till kunderna som gärna provar nya saker som veganska rätter till exempel.

Efterrätt

Cheesecake Citron med julig saffranskola

Citron, saffran och kola ger en härlig smakkombination

Du behöver

1,55 kg Cheesecake Citron
2 hg Strösocker
2 hg Creme Fraiche
2 hg Vispgrädde
Saffran i påse
2 st  Citron

Gör så här

Gör en ljus karamell och släck den med CF, grädde tillsammans med blötlagd saffran, koka ihop till kolasås.

Låt svalna något och häll på Cheesecaken precis innan servering.

Zesta citronen över hela kakan.

Cheesecake Exotic med passionsfruktspuré

Avsluta julbordet med fräsch passionsfrukt


Du behöver

1,55 kg Cheesecake Exotict
5 hg Passionsfruktspuré
17,5g Agar agar
2 hg Strösocker
5 hg Mango i bitar
3 g Vaniljsocker Bourbon Påse
Kardemumma Grön
Stjärnanis
Vatten

Gör så här

Sjud passionsfruktpuré med agar, strösocker och vatten i ca 5 min.
Låt svalna och stelna.
Mixa sedan till en slät kräm.

Cheesecake Vit choklad & hallon med maräng

Sockerlag med glögg gör denna cheesecake julig.

Du behöver

1,55 kg Cheesecake Hallon och vit choklad
1,5 hg Äggvita flytande
5,3 hg Strösocker
1 hg Vatten
2 hg Blossa Vinglögg
6g Kanel hel PP
2,5 hg Hallon*

Gör så här

Koka sockerlag till 123 grader, börja vispa äggvita med 30g socker under tiden, slå sedan den varma sockerlagen över äggvitan i en jämn stråle och vispa tills det svalnar på låg hastighet.
Spritsa på cheesecake och bränn av den italienska marängen.
Koka en glöggsockerlag för inläggning av hallon, med glögg, socker och kanelstång. Slå varm lag på de frysta hallonen, låt stå och dra 24h i kylen.
Se filmen bredvid hur du pimpar denna cheesecake.

Ostbollar

Alla känner väl till pepparkaka med mögelost. Detta är en trevlig variant.


Du behöver

1,5 hg Roquefort
1 hg Färskost naturell 22% LF
1 st Citron
2 g Timjan ask*
36 g Blomsterhonung flytande KRAV*
Svartpeppar hel PP
1 hg Pepparkakor burk*

Gör så här

  • Smula ner roquefortosten och blanda med färskost. Plocka timjan och riv citronskal. 
  • Blanda detta i röran och smaka av med honung och nymald svartpeppar. 
  • Låt stå kallt en stund.
  • Krossa pepparkakor och rulla bollarna i detta. 
  • Låt stå kallt till servering.

Lakritskola

En lyxig kola med smak av lakrits och flingsalt.

Du behöver

1 hg Smör Normalsaltat
2 g Strösocker
14 g Lakritspulver
3 dl Vispgrädde 40 %
75 g Farinsocker
60 g Glykos Flytande majssocker
2 g Vaniljsocker EKO
4 g Flingsalt naturell*

Gör så här

  • Smält smör och strösocker i en kastrull. Koka ca 3–5 minuter till en gyllenbrun färg.
  • Tillsätt lakrits, grädde, farinsocker och glykos. Låt koka till en temperatur på 124 grader ca 20 minuter. 
  • Smeten ska klara kulprovet*.
  • Häll allt i en form 20x25cm klädd i bakplåtspapper.
  • Låt svalna ca 15 minuter och strö sedan över flingsaltet. 
  • Låt stelna och skär sedan i bitar efter behag.

*Kulprovet
Häll lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula är smeten klar.

Veganbollar med mörk choklad

Frukt och nötter blandade med choklad för starka och goda smaker.

Du behöver

3 hg Solroskärnor EKO
80 g Fruktmüsli EKO
1,5 hg Cashewnötter
2,5 hg Dadlar utan kärna EKO
40 g Kakao FT EKO 20-22%
4 msk Kall espresso*
Fint salt med jod*
4,2 hg Choklad bak mörk 70%
Kokosflingor

Gör så här

  • Hacka solroskärnor, cashewnötter, mörk choklad och müsli i en matberedare.
  • Tillsätt övriga ingredienser till en smet och rulla sedan bollarna i kakao eller kokos.
  • Du kan forma ca 25 st bollar.

Dryck

Svampbuljong smaksatt med Earl Grey

Juldrinkar_buljong.jpg

Du behöver

5 dl karljohansvamp
1 bit färsk ingefära
2 l vatten
2 dl Grönsaksbuljong
5 st lagerblad
½ dl jäst
½ dl japansk soja
8 st tepåsar

Gör så här

  • Koka upp vatten, lagerblad, svamp, buljong, bjäst och ingefära.
  • Låt koka ihop i ca en timme.
  • Späd eventuellt med mer vatten.
  • Lägg i tepåsarna och soja.
  • Låt allt stå i en timme och sila sedan av drycken och värm på nytt innan servering.

Äppledryck med smak av jul

Juldrinkar_äpple.jpg

Du behöver

5 st flaskor äpplemust
2 dl socker
1 dl vatten
3 st kanelstänger
2 st vaniljstänger
5 st stjärnanis
3 st äpplen

Gör så här

  • Koka upp en sockerlag med alla kryddor och låt svalna.
  • Tärna äpplen och vänd ner i den avsvalnade sockerlagen.
  • Ta äpplen med en sked sockerlag i ett glas och fyll på med äppelmust

Alkoholfri snaps med sting

alkoholfri-snaps-med-sting.jpg

Kryddad Apelsinsnaps

5 g ättika 12%
Färsk chili*
Kummin*
Saffran*
40 g apelsinjuice m fruktköt*

Koka upp allt utom ättikan. Låt stå över natten.
Sila och smaka av med ättika.
Kyl väl.
Garnera med apelsin och torkat äpple.

Kryddad Äpplesnaps

Droppar av ättika*
Dillfrö*
Torkade plommon*
Bergamott te*
4 hg äppeljuice
Stjärnanis*

Koka upp äppeljuicet med allt utom ättikan. Låt stå och dra över natten.
Sila och smaka av med ättikan.
Kyl väl.
Garnera med lite torkad kål.

Blodgrapesnaps med bett

10 g peppar röd*
50 g Äppelcidervinäger
20 g Nejlikor små SE*
3 hg Strösocker*
3 hg Vatten*
Blodgrape*

Koka upp sockerlag med skivad blodgrape, nejlikor och en chili.
Låt svalna helt och sila av. Smaka av med äppelcidervinäger tills det känns som ett lagom bett.

Veganska tilltugg

Endiveskål med brysselkål

Trevligt litet tilltugg med brysselkål, granatäpple samt valnötter.

Du behöver

20 st endiveblad*
1 kg Brysselkål
1,5 hg Bananschalottenlök*
3 hg Granatäpple*
Rapsolja
13 g Persilja krus tråg*
80 g Valnötter/Valnötskärnor i halvor
Salt*
Peppar*
1 st Citron

Gör så här

  • Hacka löken fint och stek gyllene i olja.
  • Dela brysselkålen och stek på låg värme och blanda sedan med löken och den hackade persiljan.
  • Salta och peppra.
  • Plocka ut kärnorna ur granatäpplet.
  • Rosta valnötterna i panna och hacka sedan grovt.
  • Arrangera röran i bladen. Strö över valnötter och pressa på citron.

Griljerad kålrot

Vegansk rätt som passar fint som alternativ till julbordet.

Du behöver

1 kg Kålrot
2 st Lök gul medel SE
6 g Lagerblad PP
1 dl Senap skånsk hink
50 g Ströbröd osötad laktosfri
10 st kryddnejlika*
Salt*
Peppar*

Gör så här

  • Lägg kålroten i en kastrull och täck med vatten. Lägg i löken, nejlika och lagerblad. Låt koka ca 1,5 timme.
  • Ta upp och gnid av skalet och lägg i en form.
  • Gnid in kålroten med senap och strö på ströbröd, salt och peppar.
  • Baka av i ugn ca 10 min 225 grader.
  • Låt svalna och skär i tunna skivor.

Rårakor

En vegansk variant på en klassiker.

Du behöver

1,5 kg Potatis stor 10 kg tv
Rapsolja
3 dl iMat Fraiche
2 hg Cavi-art röd
1 hg Dill tråg
3 st Lök röd SE
2 hg Strösocker
1 hg Ättika 12%
3 dl Vatten*
Svartpeppar grovmalen PP

Gör så här

Rårakor:

  • Skala och riv potatisen på fina sidan. Pressa ur vätskan och lägg i en skål.
  • Salta och peppra.
  • Dela upp potatisrivet i 20 små högar eller 10 stora.
  • Hetta upp en stekpanna och platta ut till kakor med en gaffel och stek dom gyllenbruna i olja.

Picklad rödök:

  • Koka upp en lag på ättika, socker och vatten. 
  • Hyvla löken tunt på mandolin och häll över lagen. Låt dra, gärna några timmar.
  • Vispa havre-fraichen. 
  • Plocka dill och arrangera allt fint på tallrik.
cheesecake
Pimpa din cheesecake till jul på ett enkelt men lyxigt sätt! Kolla in videon ovan för inspiration