Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Stjärnäggs Äggskola

Vad betyder märkningarna på ägget och hur vet man om äggen är bra eller dåliga? Ta del av Stjärnäggs äggskola för att lära dig mer om äggen och vad märkningarna står för!

Certifierad svensk äggkvalitet


Schysst producerade svenska ägg är i en klass för sig. Den rosa checken du ser på ägget står för Certifierad Svensk Äggkvalitet.
Det garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Ett ägg med en rosa check:

  • Är fri från salmonella
  • Kommer från en höna som inte får antibiotika
  • Kommer från en höna som får behålla sin näbb intakt
  • Har passerat kontroller av rikslikare, besättnings-veterinär och certifieringsorgan.

Hur ser jag att ägget är certifierat?

  • Förpackningen är märkt med Från Sverige-symbolen
  • Ägget har förutom produktionskoden en checkstämpel

Förvaring och hållbarhet 


Ägg kan förvaras i rumstemperatur, men de håller längre om de förvaras i svalt kylskåp, sval eller skafferi med den toppiga sidan nedåt.

Bäst före, bra efter

Enligt lag märks alla ägg med en bäst företid på 28 dagar från värpdag, men i regel kan du konsumera ägg långt efter passerat datum. Är du osäker på om ägget går att äta är vårt tips att du luktar på det. De är inte farliga att äta så länge det inte luktar illa.

Du kan också prova vattentricket för att avgöra om ett ägg är färskt eller gammalt. Efter en dryg vecka börjar det resa sig upp och när det blir gammalt flyter det upp till ytan. Anledningen är att ägget andas genom skalet och avdunstar vatten. I äggets ände finns en liten luftblåsa som växer när den får mer utrymme.