Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vi stöttar svenskt

Fördelarna med att köpa svenskproducerade livsmedel är många. Märkningen Från Sverige gör det enkelt att hitta rätt, för att stötta miljön och det svenska jordbruket.

Vikten av att stötta svensk odling och uppfödning blev särskilt tydlig under sommaren 2018 då torkan hade förödande effekter för landets bönder, producenter och uppfödare. Sedan augusti 2018 har vi samarbetet med kund, leverantör och producent för att hantera frågan hur vi bäst kan stödja svensk kött- och charkproduktion. Vi har också lyft fram svenska produktalternativ på ett tydligare sätt i våra olika kanaler. Men hur vet man att en produkt är svensk?

– När det gäller rent kött måste ursprunget vara märkt på förpackningen, men det kravet finns inte på sammansatta produkter. Därför har vi flera märkningar som hjälper kunderna på vägen, till exempel märkningen Kött från Sverige, säger Peter Norlin, kategoriansvarig för Kött, Fågel och Delichark på Menigo.

Hårda krav

Från Sverige-märkningen garanterar att produkter och djur är födda och uppfödda, odlade, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid från Sverige. Initiativet till ursprungsmärkningen kommer från Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

"Märkningen ställer hårda krav och gör det enklare att hitta svenska produkter bland våra varor – vare sig man letar efter falukorv, havrekuddar eller en limpa bröd", säger Erika Rapp, kvalitetsansvarig på Menigo.
Varför välja Svenskt?

• Utsläppen från svenskt nötkött är 25 procent lägre än för medel- produktionen i EU – och utsläppen i EU är i sin tur cirka 60 pro-cent lägre än utsläppen för den globala medelproduktionen.

• Svensk mjölkproduktion ger 44 procent lägre utsläpp av växthus- gaser jämfört med världssnittet.

• Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika.

• Betande djur och ett levande lantbruk bidrar till att skapa förut-sättningar för att bevara den biologiska mångfalden. Sverige har cirka 450 000 hektar mark som kan utnyttjas för betande djur, men inte för annan matproduktion.

• Sverige är ett av länderna inom EU med lägst belastning på grund-vattnet; vi använder 5 procent varav jordbruket står för 3 procent. Regnvatten står för 98 procent av det vatten som behövs för att producera kött.