Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Veganerna kommer!

En av tio svenskar äter vegetariskt. Bland yngre och i storstad är andelen långt mycket större. Det kommer att ha en ännu större påverkan på våra matvanor, vad vi handlar och vad vi äter ute på krogen.

”Det vanligaste misstaget är att man som krögare har fel råvarufokus och byter en animalisk råvara rakt av mot en vegetabilisk, till exempel en kyckling mot en grillad fänkål. Men fänkålen har 78 procent vatten och blir inte en fullgod ersättning. Som ersättning krävs förutom fänkålen, en balanserad kombination med spannmål, baljväxter, nötter. En vegetarisk rätt bör också vara rejält tilltagen för att skapa samma mättnadskänsla som en animalisk”, säger Anders Ramsay, en av Sveriges grönaste kockar som utbildar krogbranschen i vegetarisk mathållning.

En undersökning som Sifo presenterade tidigare i år visar att svenskarna äter vegetariskt två till tre gånger i veckan istället för en gång i veckan.

I USA förväntas växtbaserade mjölkalternativ inom tre år stå för 40 procent av ”mjölkmarknaden”, mot drygt 25 procent idag. Det kommer även att finnas en rad alternativ till havre, cocos, mandel, soja som t.ex. korn, hampa, ärtor, lin, quinoa. I Sverige, som är ett mjölkkonsumerande land, stod den vegetabiliska mjölken för 6 procent av den mjölk som konsumerades 2017, och försäljningen ökar kraftigt.

LÄS ÄVEN: Det stora proteinskiftet 

Till det kommer alla nya produkter som ersätter kött och andra traditionella livsmedel. Kreativiteten och uppfinningsrikedomen inom vegetariska produkter är så hög att det börjar höjas röster för reglering.

Kraven på tillgängligare veganmat blir allt större från skolköken till lyxkrogar. Förutom att vara med att skapa en hållbarare miljö så finns det en stark kundefterfrågan att tillgodose.

I Sverige finns bland annat Vegme som tar fram en rad produkter baserade på sojaprotein som t.ex. färs och burgare.

Några veganska trender:

- Bönpastej! Använd bönor som pålägg genom att göra olika pastejer, gott och nyttigt. Passar perfekt för det stora köket, eller till café-sortimentet.

- Veganska Poke Bowls, den hawaiiinspirerade, risbaserade salladen. Ersätt fisken med tempeh, edamame, tofu.

- Blomkålen rycker fram som bas i veganmaten, även som substitut för kyckling.

- Aquafaba. Bönspadet som man tidigare slängt är just aquafaba som med hård vispning kan användas till maränger, majonnäs, bakning, eller glass.