Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Välj svenskt

Genom att baka bröd på svenskt mjöl som mals i egen kvarn, är Pågen med och stödjer utvecklingen av svenskt lantbruk.

En av Pågens viktigaste hållbarhetsfrågor är att vara med och utveckla ett långsiktigt hållbart jordbruk i Sverige.

 – På Pågen bakar vi bröd på mjöl av vete och råg som odlats i Skåne och på Västgötaslätten, säger Monica Bergen, marknadschef på Pågen. Att vetet och rågen odlas just där beror på att vi maler det i vår egen kvarn, Lilla Harrie Valskvarn. Kvarnen maler mjöl i nära anslutning till våra bagerier i Malmö och Göteborg. På så sätt kan vi hålla transporterna korta och vi har kontroll genom hela kedjan.


Bra råvaror gör skillnad
Du som själv lagar mat till många vet att det är viktigt med bra råvaror. Det är det för Pågen också.

– Det är inte vem som helst som får odla till Pågen. Vi köper vete och råg från noga utvaldakontrakterade bönder, många av dem har odlat åt oss i generationer, berättar Monica Bergen. Vi har ett tätt samarbete och bedriver ett gemensamt utvecklingsarbete.


Minska miljöpåverkan
Pågen värnar om det svenska jordbruket genom att aktivt arbeta för att testa och ta fram mer hållbara svenska spannmålssorter.

– Just nu gör vi försök med vete som ger större skördar och därmed har mindre miljöpåverkan samt med råg som har bättre växtegenskaper och mindre behov av växtskyddsmedel. Vi är Sveriges marknadsledande bageri, därför är det viktigt att vi tar ansvar, säger Monica Bergen.

Pågen använder märkningen ”Från Sverige” på sina bröd för att tydligt visa att bröden är bakade på svenska råvaror och för att stödja utvecklingen av svenskt lantbruk. Välj svenska råvaror och livsmedel, och bidra till svenskt lantbruk du också.