Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Rishusk - en tallrik för hållbarhet

Menigo lanserar ett nytt klimatsmart och hållbart alternativ, en tallrik helt och hållet tillverkad av miljövänliga komponenter – en tallrik av rishusk.

Vad är rishusk?

Rishusk är skalet som täcker själva riskornet och det är ett naturligt råmaterial. Varje år produceras ca 500 miljoner ton ris vilket ger ca 125 miljoner ton rishusk. Vanligtvis klassas rishusk som jordbruksavfall och bränns ofta på fältet. Det innebär dels en fara för de bönder som bor där samt att det medför utsläpp av koldioxid och svaveldioxid vilket leder till stora luftföroreningar. Vid tillverkning av tallriken mals istället rishusket till ett pulver som sedan processas till råmaterial. 

Ökad livslängd vid rätt användande

Rishusktallriken är slitstark och har en livslängd samt egenskaper som är fullt jämförbara med en plasttallrik i Polykarbonat, PET eller Melamin. Därför gäller även samma begränsningar i användandet som för plasttallrikar dvs. livslängden ökar betydligt om man väljer en otandad kniv. Matknivar med grov tandning eller stekknivar bör inte användas.

Den klarar diskmaskin och uppvärmning i mikrougn upp till 3 minuter samt temperaturer från -30 till 120 grader. Vi lanserar 3 olika tallrikar: Flat 19cm, Flat 22cm och djup 21cm.

Produkterna är spårbara i och med tryckt produktionsår och månad.

Se sortiment här

Driver branschen i rätt riktning

Lanseringen är ett viktigt steg i Menigos hållbarhetsarbete där målsättningen är att samtliga förpackningar ska komma från förnyelsebara källor 2050. Vi tror på att vi måste anpassa vår konsumtion och livsstil för att säkerställa ett fortsatt gott liv på planeten. Att därför erbjuda våra kunder hållbara produkter, som rishusktallriken, anser vi är viktigt för att driva branschen i rätt riktning, säger Christoffer Carlsmose, hållbarhetsansvarig på Menigo.

Har ni frågor och funderingar på hur våra rishusktallrikar tas fram? Klicka på bilden nedan för frågor och svar om produkten

Rishusk