Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nu är bästa tiden att njuta av vårens första primörer

April är vårprimörernas månad. Vi har valt ut våra favoriter som är som bäst just nu.

Redan i slutet av januari kommer de första vårprimörerna och det är såklart lockande att redan då sätta upp dem på menyn. Men att vänta har sina fördelar. 

Det är nu, i april, smakerna har hunnit utvecklas i grödorna och de kan skördas geografiskt närmre Sverige, vilket dessutom är bra för både köksekonomin och hållbarheten. Här är våra favoriter som är som bäst just nu. 

Vit sparris  
Vit sparris odlas inbäddad i jordvallar och det är bristen på solljus som ger dem dess vita färg. Den gröna och vita sparrisen är av samma sort men just inbäddningen gör skillnaden på slutresultatet. 

Under högsäsongen april till mitten av juni odlas den främst på friland och är då ett bra miljöval.  
Vi rekommenderar den tyska och svenska för bästa smak. Vi har olika storlekar på lager, för att passa just den rätt ni ska laga. 

Färsk vitlök  
Njut av den färska vitlöken som är mildare i smaken än den torkade. Bästa säsongen är på våren, precis efter skörden. Färsk vitlök är saftig med tjock grön stjälk och mycket god att grilla som den är. Den går dock inte att dela i klyftor eftersom skalet inte hunnit bildas. Den färska vitlöken importeras under våren, från Spanien och Frankrike. 

Salladslök  
Salladslök, eller vårlök som den också kallas, är även den godast på våren då den är som mildast. Den ser ut som en liten purjolök och bildar inte lök utan består av ihåliga stjälkar och blad. Den nedre delen som växer under jord är vit eller röd medan blasten är grön. Perfekt att äta både rå och tillagad, exempelvis i sallader, soppor eller wokad i det asiatiska köket. På våren kommer den från Italien och Tyskland, på sommaren från Sverige. 

Knipplök 
Knipplök, eller lök i bunt som vi även benämner den som, är en färsk nyskördad gul eller röd lök som skördas för hand och säljs med blasten kvar. Blasten med sin milda smak går utmärkt att använda. Själva löken har en krispigare och sötare smak än den torkade varianten. God både att grilla och i salladen. På våren tar vi hem den från Tyskland, den svenska säsongen startar i juni och håller i sig till september. 

 
Nässlor

Har du tid och möjlighet finns denna lyxiga primör helt gratis att tillgå om du plockar den själv i en solig söderglänta. Annars har vi nyplockade svenska nässlor till dig i våra Färskvaruhallar. Nässlor har länge använts som medicinalväxt, full av nyttigheter som järn, vitamin A och C, karotin och de flesta av de viktiga mineralerna. Säsongen är från april till augusti, men det är de små, späda primörerna under våren som smakar bäst.  

Toppmurklor 

Årets första toppmurklor kommer redan i januari från Kina, därefter tar den turkiska säsongen vid. De svenska kommer först under senvåren. Alla sorter av toppmurklor är ätliga, men rekommendationen är att inte äta stora mängder och säkerställa upphettning under minst 15 minuter. God både i sås och soppa. 

Ramslök 

Bladlöken ramslök är släkt med både gräslök och vitlök. Den påminner en aning om de båda, i både doft och smak. Lite som en mild vitlök eller smakrikare gräslök. Oftast är det bladen som används i matlagning men hela växten går att laga god mat på. lätt vitlökssmak och kan användas ungefär som vitlök eller gräslök. 

Rädisor 

Rädisor finns året runt, men de passar bäst och är godast på våren och sommaren. Vanligast är den röda rädisan, men det finns både vit, gul, lila och röd med vit spets. Härlig i sallad men också god att dippa i crème fraiche och salt. 

Kirskål  

Kirskålen är bäst att använda tidigt på våren, medan den är späd. Längre fram på säsongen, när den börjar blomma blir den sämre i smaken med hög beska. Kirskålen har en kryddig smak som påminner om selleri. Användningsområdet är ungefär detsamma som en späd spenat. 

Text: Jesper Redestam 

TIPS:  

Undvik ljus vid förvaring av vit sparris eftersom det medför missfärgning. 

Säkerställ upphettning i minst 15 minuter vid hantering av toppmurklor. 

Nässlor är helt gratis och fylld av nyttigheter, ut och plocka dina egna primörer.