Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nibble gårdsgris – en del av Gudruns

På Nibble Lantbruk strax utanför Västerås bor Sveriges gladaste bönder. Hemma hos familjen Johansson - Lindahl växer grisarna upp i stora, bekväma stallar med golvvärme på vintern dusch på sommaren.

På Nibble får grisarna även obegränsad tillgång dygnet runt till ett väl sammansatt foder odlat på de egna åkrarna. Familjeföretaget Gudruns har haft förmånen att förse Sverige med Nibbles konceptgris i över 20 år. 

Kombinationen av hårt kvalitetsarbete och passion för det man gör lönar sig i längden. Det är något som Magnus och Lena, som driver Nibble Lantbruk fått erfara. Nibble är Svenskt Sigill Klimatcertifierad sedan 2010 och 2019 blev de utsedda till årets klimatbonde.

Kärleken till lantbruk och grisar har alltid funnits hos familjen Johansson -Lindahl. Likaså mottot att omsorg om klimatet är en förutsättning för att kunna bedriva en långsiktig och hållbar verksamhet. Efterfrågan på ursprungsmärkt kvalitetsfläsk är stor, något butikskedjan Sabis märkte av bland kvalitetsmedvetna stockholmare redan 1999. Varumärket Nibble Gårdsgris såg dagens ljus och Sabis blev exklusiv återförsäljare av Nibble fläskkött.

Samtidigt påbörjades ett långt och nära samarbete mellan familjen Johansson-Lindahl på Nibble och familjen Ögren som driver kött- och charkuteriföretaget Gudruns.

- Vi letade efter ett slakteri i framkant med ett metodiskt arbete för att reducera stress vid slakt och hittade Skövde Slakteri som ägs av familjen Ögren. Vi såg också att vi delade passionen för svenskt jordbruk och svenskt kvalitetskött. Gudruns kommer från en lång hantverkstradition som de har behållit i sin produktion som idag är storskalig, säger Magnus Johansson, bonde på Nibble

Både Nibble och Gudruns kompromissar inte en millimeter med svenska råvaror, kvalitet och hållbarhet i alla led. Som familjeföretag kan de ta snabba beslut om de ser områden som kan förbättras för en ökad kvalitet och minskad klimatpåverkan.

-  Vi vet att produkternas smak och kvalitet är avhängt att djuren mår bra och får rätt foder därför månar vi om en nära relation till djurägarna. Ansvar och yrkesskicklighet bland de personer som finns i hela kedjan är otroligt viktigt från uppfödare till inköpare, slakteri, styckning, förädling och distribution, säger Andreas Ögren.

Gudruns sortiment består av ett brett utbud av svenskt nöt- och fläskkött, korv- och charkprodukter. Nibble gårdsgris är Gudruns premiumsegment på fläskköttsidan. Grisarna slaktas i Gudruns slakteri i Skövde och styckas och förädlas i anläggningen i Slakthusområdet i Stockholm. Produktutvecklingen av Nibbles premiumfläsk görs i samråd med Gudruns personal och Gudruns hanterar all försäljning och distribution.

Idag finns Nibbles kött runt hela Mälardalen. Premiumfläsk från Nibble säljs även till restauranger via Menigo, som är den framträdande och ledande grossisten i och med sitt nära arbete med lokala leverantörer.

- Är det någon som kan bra råvaror och värnar om en god relation med uppfödare och leverantörer så är det Menigo, säger Lena Lindahl, bonde på Nibble.
Lena Lindahl & Magnus Johansson, lantbrukare som driver Nibble Lantbruk AB.
Andreas Ögren, VD Gudruns AB