När bonden och grisarna går sin egen väg

Anders Gunnarsson på Halla Gård har minskat verksamhetens – och sina grisars – klimatpåverkan, och säkerställer på samma gång en exceptionellt god djuromsorg. Resultatet är vårt mest klimatsmarta griskött – Hållbarhetsgrisen.
Halla Gård i Västergötland är en av våra pilotgårdar inom satsningen Gårdsinitiativet. Ett samarbete med våra leverantörer som bygger på 100 insatser som vi tar initiativ till tillsammans, för att göra verklig skillnad och minska klimatpåverkan, från gård till gaffel.
Ett lantbruk med högt i tak
Halla Gård drivs av Anders Gunnarsson, femte generationen grisbonde, en frisläppt visionär som modigt väljer att tänka nytt och ta sina stora idéer hela vägen i mål.
Anders ambition är att gården ska bli fossilfri gård med ett helt slutet kretslopp, men det är djuromsorgen som står i fokus. Så när han byggde nytt grisstall blev det stort och högt i tak. Så högt i tak till och med, att alla energislukande fläktar kunde plockas bort. Sedan plockade han bort i stort sett alla dörrar också, och idag bökar och betar grisarna fritt ute i hagen när de behagar – året runt!
Förutom att främja sina grisars naturliga beteende genom att låta dem röra sig fritt på gården, odlar Anders sitt egna proteinrika foder i form av åkerböna och lupin. På så sätt undviker han att behöva köpa in sojabaserat foder långväga ifrån.
Bajs is ”the shit”
Gödseln från djuren driver gårdens biogasanläggning och blir sedan blir näring till gårdens olika odlingar. Viss av dessa blir till grismat, medan andra blommande grödor odlas för att främja den biologiska mångfalden och föda de insekter som pollinerar odlingarna. Biogasen som genereras producerar den värme och el som gården behöver och räcker till och med till att förse närliggande gårdar och villor med elektricitet.
Hållbarhetsgrisen finns som kotlett, svålfri sida, karré, pluma och strimlad picnickbog. Ett fantastiskt kött från friska och välmående fritt bökande grisar, som inte bara har en lägre klimatpåverkan, utan även en utmärkt kvalitet och smak. Ett kött för framtiden, idag!


Förslag på recept med Hållbarhetsgrisens produkter
Pluma
Grillad hel och skivad i macka med pickles och sås
Soja & ingefärs sous vidad pluma och sen på grill med glaze i slider
Stekt hel och skivad – kryddad el marinerad
Rökt hel som Jerky
Slider på pluma i små briochebröd sriraschamajonnäs, picklad gurka/lök, grönsaker
Krogmacka med Levain, grillad pluma, grönsaker 2 x dipp och pommes
Karré
Pulled Pork i bun med sides
Ramensoppa med fläsk
Mapo Tofu i panna/wok alt i take away skål med ris
Tacostyle med carnita
Streetfood mackan all in med exempelvis örtmajjo, rostad broccoli & majs, picklad grönsak/rotfrukt, råmarinerad grönkål, senap och pepparrot.
”Osso Bucco” variant med stor couscous, cremolata mm
Kotlett
Helstekt/grillad och trancherad på bräda el i form
Stekt i ”stavar/fejkfilé” och trancherad på macka
Saltimbocca style i panna
Fylld kotlett på tallrik med cous cous mm
Schnitzel – vanlig panerad eller fylld med ost och skinka och rösti till
Fried rice med chilimarinerade fläskspett
Sida utan svål
Örtfylld porchetta på bräda alt. i macka med remoulad och rostad lök
Grillad skivad fläsksida i salladsblad med ssäm jang och pickles
Bao fyllda bullar med glacerad fläsksida
Vietnamesiska fläskspett m karamellsås
Bo ssam fläsksida m ostron och sås
Äppelbakad med 3 x kål
Köp Hållbarhetsgrisen produkter från Scan
Tips
Jobba brett från brunch till street food
- Arbeta hållbart och använd överblivet kött från ”finvarianten” till en enklare streetversion av samma rätt
- Inkludera ursprung i menyn för att signalera kvalitet
- Tänk även mat att hålla i handen och take away
Steg 1 – Ugnsbakad Fläsksida
½ kg |
Svålfri fläsksida |
1 msk |
5-spicekrydda |
1 tsk |
Vitlökspulver |
2 tsk |
Råsocker |
½ msk |
Flingsalt |
Blanda ihop 5-spice med vitlökspulver och socker.
Krydda först fläsksidan runt om med kryddmix och sen salt, låt ligga på galler i minst 1 timme.
Sätt ugn på 125°C och sätt in fläsksidan med fett upp på gallret.
Baka i ugnen 3-4 timmar, fläsksidan ska upp till minst 85°C i mitten.
Ta ut och låt svalna.
Steg 2 - Ramensoppa
4-6 pkt |
Ramennudelsoppor ex. kimchi el annan favoritsmak |
1 bit |
bakad fläsksida, tunnskivad – se recept ovan |
Topping tex
5 |
Små Pak Choy, blancherade & halverad |
1 dl |
Syltad rödlök |
1-2 |
Salladslök, tunnskivade |
1-2 dl |
Böngroddar, lättblancerade |
2-3 |
Ägg, kokta 7-8 min & halverade |
|
Sesamfrön |
|
Ev. salt & peppar |
Koka ramensoppan enligt instruktion på paket.
Lägg upp nudelsoppan i skål och toppa varje portion med 2-3 skivor fläsksida och valfri toppings.
Servera direkt.