Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Le Haute dog - korvens plats i finrummet

Från tarmar eller magar fyllda med kött, via rör av cellulosa eller plast fyllda med allt annat än kött, till hipsterkockar och nu senast; fulkorv har blivit finkorv.

Korven har gjort en imponerande resa i det svenska köket det senaste årtiondet. Och kanske är dags att den får en erkänd plats på finkrogen och får genomgå samma statushöjande uppgradering som hamburgaren.

Vad är det vi äter

Det som verkligen sätter nivån på korven och var den kan serveras är tillbehören. På bilden ser vi en mejramskorv med en coleslaw på fänkål, äpple och selleri samt citrusrostad lök. Chorizon är toppad med syrligt stekt vitkål och hårt rostade mandlar. Fortfarande i bröd, fortfarande med rätt konsistenser, men med andra råvaror. 

Som vanligt har kvaliteten på råvaran och hantverket ett finger med i spelet när nivån sätts.

Korv på nya arenor?

Men är det bara på finkrogen som det finns utrymme för nya korvar med nya tillbehör? Arenor och evenemang borde kanske ha utrymme för något mer än en varm korv. Den här typen av etablissemang tampas dock med förväntningar, man förväntar sig en kokt med räksallad mer än en smörstekt med syrad vitkål under matchen.

Det kanske dröjer tills finkrogarna korvexperimenterar med mixad tofu som binds ihop med havre-, ris- och potatismjöl. Dock så syntes skinnlösa krabbkorvar rullade i kryddor senast på tävlingen Årets kock, så det är kanske närmare än vi tror.