Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Drycken gästerna inte vill vara utan

Brasilien är det land som producerar mest kaffe. I Sverige räknas kaffet av många som en riktig nationaldryck, trots att kaffebusken inte trivs i vårt klimat.

Det vi vet är att kaffet ursprungligen kommer från ett område som heter Caffa i Etiopien, Afrika, där det växer vilt på bergs­slätterna. Man malde kaffefrukter tillsam­mans med djurfett och åt det för att få energi. Kaffeträdet spreds sedan till de södra delarna av Arabiska halvön cirka 500 e. Kr. där man kokade bönorna och gav drycken namnet qahwa, som betyder ”det som mot­verkar sömn”. Därifrån fortsatte kaffet spridas till Tur­kiet innan det fortsatte ut i världen. Idag odlas det mesta kaffet i Central-­ och Syd­amerika med Brasilien och Colombia som främsta producenter.

Då kom kaffet till Sverige

Den första importen av kaffe till Sverige bestod av ett halvt kilo och gjordes 1685 och två år senare såldes kaffe på apoteken.

Den som på allvar fick upp svenska folkets ögon för kaffe var kung Karl Xll som hade vistats mycket i Turkiet där han bjudits på massor av kaffe. Han tog med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige och det sägs att han gjorde av med tre kilo kaffe om dagen.

Men riktigt populärt blev kaffet först under 1800-­talet, ja, det blev till och med så populärt att det höll på att konkurrera ut brännvins­handeln. Därför försökte bönderna förbjuda kaffet.

Betydligt senare, under Andravärldskriget, var kaffe en bristvara, precis som så mycket annat, men när man till slut fick tillstånd att föra in några båtlaster med importvaror till Sverige så var kaffe det allra första man tog in.

Kaffe växer på buskliknande träd

Trädet/busken är grönt året runt och bladen, som växer parvis, blir 10–15 cm långa. Där bladen möts sitter blomklasar, som doftar jasmin. Första blomningen sker efter ungefär tre år och det tar ett halvår för bären att mogna.

Bären är stora som körsbär och har ett rött skal som omger fruktköttet.

De finns tre kaffearter; Arabica, Robusta och Liberica. Inom dessa tre huvudarter finns det olika smaker som varierar i smak och arom. 

ORDLISTA FÖR KAFFE


Att veta vilken kaffe man skall välja är inte alltid det lättaste. Här följer en liten lathund över vanliga och lite mer ovanliga varianter av kaffe.

Caffè Americano
Espresso som fylls upp med vatten och blir då svagare.

Café au lait
Bryggt kaffe med lika delar uppvärmd mjölk i som kaffe

Caffè con panna
En espresso med vispad grädde på

Caffè Corto
En espresso med en mindre mängd vatten så drycken är mer koncentrerad, ca 2 cl.  Kallas även Ristretto.

Caffè Freddo/Frappé
Kyld och ofta sötad espresso som  serveras med is.

Caffè Latte
Liknar Café au lait men med skillnaden att den är baserad på espresso istället för kaffe och använder sig av skummad mjölk. 

Caffè Latte Macchiato
Samma som en vanlig latte men med mer mjölk i, dvs svagare. 

Caffè Lungo
Espresso med en större mängd vatten (ca dubbla) så drycken är mer utspädd, ca 6 cl. Lite starkare än  en Americano. 

Caffè Melange
En dubbel espresso med varm choklad toppad med skummad mjölk. Detta är en av de mer vanliga espressovarianterna som också förekommer i kaffeautomater. 

Caffé Ristretto
En espresso med en mindre mängd vatten så drycken är mer koncentrerad, ca 2 cl.  Kallas även Corto.

Caffè Romano
Espresso som är dekorerad med en spiralformad citron-skalsstrimla. 

Cappuccino
Består av lika delar espresso, ångad mjölk och skummad mjölk. Den perfekta cappuccinon ska ha en mörk krans längs koppens sidor. 

Cappuccino senze fiuma
En cappuccino utan mjölkskum. 

Cappuccino Chiaro
Cappuccino med mindre espresso och mera ångkokt mjölk. 

Cappuccino Scuro
Cappuccino med mer espresso och mindre ångkokt mjölk. 

Espresso Macchiato
Espresso med lite uppvärmd mjölk i.